Tudomány

Fajok közötti barátságot figyeltek meg a természetben

Egy új tanulmány alapján a természetben a csimpánzok és a gorillák egyaránt képesek felismerni a másik faj példányait, és egyed szinten viszonyulnak azokhoz – írja az IFLScience.

Bár nem minden dokumentált interakció volt pozitív, úgy tűnt, alapvetően barátságos a viszony a két főemlős között.

A kutatók a kongói Ndoki-erdőben folytattak vizsgálatot. Dr. David Morgan, a Lincoln Park Zoo munkatársa és kollégái úgy gondoltak a csimpánzokra, mint változatos és dinamikus élőhelyeken élő állatokra, amelyek más fajokkal is aktívan kapcsolatba lépnek, és fontos szerepet töltenek be ökoszisztémájukban.

Az eredmények azt mutatják, hogy a gorillák nem látják mind ugyanolyannak a csimpánzokat, és ez fordítva is igaz. Crickette Sanz, a St. Louis-i Washingtoni Egyetem szakértője szerint sikerült például megfigyelniük, ahogy egy-egy egyed a másik faj csoportján haladt keresztül, hogy megtaláljon egy specifikus példányt.

Martin Harvey / Getty Images

A gorillák és a csimpánzok tápláléka az év bizonyos szakaszaiban megegyezik, emiatt időnként vetélytársakká válhatnak. Korábban Gabonban dokumentálták, ahogy csimpánzok gorillakölyköket ölnek, az esetek épp a vetélytárs periódus alatt történtek. Ezt leszámítva eddig csak pozitív és semleges interakciókat észleltek a két faj között.

Kérdés, hogy az érintkezés milyen előnnyel járhat. Az egyik korábbi magyarázat az volt, hogy az interakció a ragadozók elkerülését segíti, a kutatók ugyanakkor nem találtak bizonyítékot arra, hogy a fajok találkozása védelmet adott volna bármely félnek. „A csoportokon belüli gorillák messze merészkednek az ezüsthátútól, amelyről úgy gondoljuk, hogy védelmet nyújt a ragadozókal szemben” – mondta Sanz. Nem valószínű, hogy ebből a szempontból egy csoport csimpánz hasznosabb lenne.

Valószínűbbnek tűnik, hogy az interakció a táplálékszerzésben segít, hasonlót már más állatok esetében is leírtak. Az esetek 34 százalékában Morganék olyan interakciókat láttak, amelyek során a csimpánzok és gorillák egy fánál ettek, további 18 százalékban pedig eltérő táplálékot fogyasztottak, de nagyon közel maradtak egymáshoz. A közös evés legalább 20 növényfajt érintett, a kedvenc eledelnek a füge számított.

A szakértők úgy vélik, hogy a főemlősök táplálékokkal kapcsolatos információkat, sőt akár technikákat oszthatnak meg egymással. Feltételezhető azonban, hogy a táplálkozásnál többről van szó, a fiatal gorillák és csimpánzok ugyanis gyakran keresték a másik populáció egy-egy specifikus egyedét, hogy együtt játszhassanak. Előfordult, hogy az ilyen típusú interakciónak végül az anyagorilla közbeavatkozása vetett véget.

Az, hogy a csimpánzok és a gorillák képesek felismerni egy másik faj példányait, sokat elárul intelligenciájukról. Sajnos a két csoport közti interakciók viszont a betegségek terjedéséhez is hozzájárulhatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik