Tudomány

Egyre több helyen tör ki kolerajárvány

Rami Alsayed / NurPhoto / NurPhoto / AFP
Rami Alsayed / NurPhoto / NurPhoto / AFP
Megnőtt a kolerás megbetegedések száma idén, 26 országból jelentettek járványkitöréseket, és a halálos áldozatok száma emelkedett.

A kolera fertőzött élelmiszer vagy víz fogyasztásával terjed, súlyos hasmenéssel jár. Bár a fertőzöttek többségének enyhe tünetei vannak, vagy tünetmentesek, a betegség megfelelő kezelés nélkül akár órák alatt halálos kimenetelű lehet. Átlagos években kevesebb mint 20 országból jelentenek járványkitörést, ám az évek óta csökkenő megbetegedések után az elmúlt évben világszerte nőtt a kolerajárványok száma – idézi az MTI Philippe Barbozát, a WHO koleracsoportjának vezetőjét.

A kolera miatti halálozás az ötéves átlaghoz képest idén csaknem a háromszorosára nőtt, jelenleg Afrikában már 3 százalékos.

A járványok különösen a szegényebb országokat és a háború sújtotta területeket érintik, Szíriában például idén már 33 áldozatot szedett. Barboza Északkelet-Afrika és Ázsia egyes térségei, köztük az áradások sújtotta Pakisztán miatt is aggodalmát fejezte ki a betegség terjedése miatt.

A kolerás megbetegedések globális számáról az országok megfigyelőrendszerének különbségei miatt nincs általános becslés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik