Tudomány

Száz éve 6600 fontért vették meg a Stonehenge-et

Vudi Xhymshiti / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency / AFP
Vudi Xhymshiti / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency / AFP

A 39 éves tehetős ügyvéd, Cecil Chubb állítólag azért ment el 1915. szeptember 21-én a salisbury-i Palace Theatre-ben rendezett árverésre, hogy vegyen néhány régi stílusú széket az ebédlőjébe. Az eseményen a 15-ösz számú tárgy ekként szerepelt: „30 hektáros terület a Stonehenge-dzsel” – írja a Múlt-kor.hu.

És hogyan került a világ egyik legismertebb neolitikus emléke kalapács alá? Úgy, hogy Sir Edmund Antrobus halála után földbirtokait elárverezték, így a wiltshire-i földterületet is, amelyen maga a Stonehenge állt – akkoriban még más idők jártak.

Alig akadt érdeklődő

A licit 5000 fonton kezdődött, és egy darabig úgy tűnt, még csak ajánlat sem érkezik. Végül az ár csak felkúszott 6000 fontra, ekkor Howard Frank kikiáltó így szólt:

uraim, lehetetlen, hogy bármilyen árat is mondjuk a Stonehenge-re, azonban a hatezer font elég gyengécske, ugyanakkor kénytelen leszek leütni, ha nem érkezik újabb ajánlat. Ki ad nekem hatezer fontnál többet a Stonehenge-ért?

Ekkor egy újabb, táblát tartó kéz lendült a magasba, mégpedig Chubbé, aki végül 6600 fontot letéve az asztalra a Stonehenge boldog tulajdonosa lett. Mai értéken ez az összeg körülbelül 343 millió forintot érne.

A népnek adományozta

Chubb mindössze négy kilométerre lakott a jeles kőkörtől, a helyi újságnak nyilatkozva elmondta: „Amikor meghallottam, mi lesz a következő tétel, rögtön tudtam, hogy mindenképp egy salisbury-i embernek kell megszereznie, szerencsére így is történt”. A ma már 4600 éves emlék VIII. Henrik óta magántulajdonban volt, azóta hogy a király 1540-ben elkobozta a közeli bencés apátságtól elkobozta, és Hertford earljének adta.

Néhány kutató az 1910-es években már egyre harsányabban hangoztatta, hogy a Stonehenge-nek az állam kezében volna a helye, amely szakszerűen fel tudná újítani és az állapotmegőrzésre is tudna áldozni, azonban az ókori emlék magánkézben, mégpedig Chubb birtokán maradt. A szóbeszéd szerint az ügyvéd felesége, Mary nem volt elragadtatva férje új szerzeményétől, így ennek köszönhetően 1918 októberében a férfi végül arra a döntésre jutott, hogy Nagy-Britannia egyik legfontosabb jelképét a brit népnek ajándékozza.

Chubb a nagylelkű ajándékért cserébe megkapta a „Stonehenge első bárója” címet, de a helyiek egyszerűen csak Sir Cecil, Stonehenge vikomtja néven emlegették a földbirtokost. Az 1934-ben 58 éves korában elhunyt Chubb az adományozó levelében kikötötte, hogy azok, akik a Stonehenge közelében élnek, mindenkoron ingyenesen tekinthessék meg az ősi emléket.

A brit kormány egyébként már 1919-ben nagyszabású felújítási programot indított, a jelenlegi kormánynak pedig az a törekvése, hogy az azóta elavult látogatói központok, felesleges utak eltávolításával a táj ismét visszanyerje „ősi jellegét”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik