Tudomány

Megfejthették a Stonehenge titkát

A kutatókat régóta foglalkoztatja a kérdés, hogy pontosan milyen céllal épült a világ egyik leghíresebb megalitje, a Stonehenge. Egy új publikáció választ adhat.

Timothy Darvill, a Bournemouth-i Egyetem munkatársa friss tanulmányában a Stonehenge-dzsel kapcsolatos legújabb eredményeket, valamint az ősi naptárrendszereket mutatja be – írja a Phys.org. A kutató a korábbi feltételezéseket megerősítve arra jut, hogy az építmény az időbeli tájákozódást segítette, mégpedig egyfajta szoláris naptárként.

Darvill szerint a Stonehenge egyértelmű napfordulón alapuló elrendezését már régebben felismerték. A 17-18. századi kutató, William Stukeley egyenesen azt javasolta, hogy az építmény egy naptár volt.

Az új vizsgálatok alapján Darvill úgy véli, hogy a Stonehenge egy, a tropikus vagy szoláris év 365,25 napjához igazodó naptár lehetett.

A legfrissebb adatok azt mutatják, hogy a struktúra sarsen köveit egyetlen építési szakasz során helyezték el időszámítás előtt 2500 körül. A kövek egyazon régióból származnak, és később ugyanabban az elrendezésben maradtak, ami azt sugallja, hogy egy egységként kezelték őket.

Steve Banner / 500px / Getty Images

Darvill a kövek numerológiáját más korabeli naptárakéval vetette össze. A kutató az elhelyezkedésben egy szoláris rendszert fedezett fel, ami azt jelenti, hogy a Stonehenge a térség egykori lakóinak időbeli tájékozódását szolgálta. A feltételezett naptárban a sarsen kör 30 köve egy hónap egy-egy napjának felel meg. A hónapokat három hétre, a heteket pedig tíz napra oszthatták fel. A hetek kezdetét jól megkülönböztethető kövek mutatják.

Ahhoz, hogy a naptár megfeleljen a szoláris évnek, egy ötnapos beiktatott hónapra, valamint négyévente egy szökőnapra is szükség volt. Darvill szerint a plusz hónapot a lelőhely közepén található öt darab trilit hármas kő szimbolizálhatta, a szökőnap számolásában pedig a sarsen körön kívüli négy kő segíthetett.

A téli és nyári napfordulót minden évben ugyanaz a kőpár jelzi. Az egyik trilitet is a téli napfordulóhoz igazították, a korabeliek ezt tekinthették az újévnek. Az egyedi elrendezés a naptár kalibrálásához is hozzájárulhatott.

Hasonló rendszerű naptárat már időszámítás előtt 3000 után létrehoztak a Földközi-tenger keleti régiójában, ezt időszámítás előtt 2700 körül Egyiptomban is átvették. Nem kizárható, hogy a Stonehenge felépítésében más kultúrák hatásai is közrejátszottak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik