Tudomány

Szemkápráztató fotókon elevenedik meg a világűr

14. alkalommal rendezték meg az Astronomy Photographer of the Year pályázatot, négy magyar is bejutott a döntőbe.

Szeptember 15-én hirdették ki az Astronomy Photographer of the Year verseny 2022-es győzteseit. A Greenwichi Királyi Obszervatórium által idén 14. alkalommal megszervezett pályázat a világ legrangosabb asztrofotó-versenye, a résztvevők 2022-ben 11 kategóriába küldhették be alkotásaikat.

A pályázaton több magyar fotós is elindult, a döntőbe négy magyar versenyző hat asztrofotója került be, közülük végül hárman lettek díjazottak. A zsűri egyik tagja szintén magyar volt, ő Francsics László, a Magyar Asztrofotósok Egyesületének elnöke, aki 2019-ben a verseny abszolút győztese lett – ez sem azelőtt, sem azóta nem sikerült egyetlen magyarnak sem. A legjobb képeket a londoni National Maritime Museumban állítják ki.

Idén az abszolút győztes az osztrák Gerald Rhemann lett, aki karácsony napján örökítette meg a C/2021 A1 (Leonard) üstököst. Az objektumot 2021 januárjában fedezték fel, abban az évben ez volt a legfényesebb üstökös – az objektumot többet nem láthatjuk a Földről.

Gerald Rhemann / Astronomy Photographer of the Year

Szintén a C/2021 A1 (Leonard) látható a magyar Majzik Lionel fotóján – a felvételt korábban mi is bemutattuk, mint a verseny egyik döntős alkotását. A magyar asztrofotós 2021. december 27-én, egy namíbiai távcsővel örökítette meg az üstököst. Majzik Lionel végül nem ezzel a fotóval, hanem egy másik alkotásával szerezte meg a harmadik helyet a Planets, Comets & Asteroids (bolygók, üstökösök és aszteroidák) kategóriában. Bronzérmes felvételen az látható, ahogy a 4P/Faye üstökös áthalad egy, az Orion csillagképben található csillagködön.

Kapcsolódó
Magyar képet választhatnak az év asztrofotójának
Majzik Lionel a tavalyi év leglátványosabb üstökösét örökítette meg.

Feltóti Péter is harmadik lett, ő a Stars & Nebulae (csillagok és csillagködök) kategóriában hozta el a bronzérmet. Fotóján a Szív-köd (IC 1805) szerepel.

Szabó Péter szintén harmadik díjat hozhatott el, mégpedig a Young Astronomy Photographer of the Year (az év fiatal asztrofotósa) kategóriában. A felvétel egy nagy felbontású mozaik égi kísérőnkről.

Galéria
Szabó Péter / Astronomy Photographer of the Year

A fiatal asztrofotósok között az első egy kínai páros lett. Jang Hanven és Csou Zecsen fotóján az Androméda-galaxis látható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik