Tudomány

Lélegzetelállító kép készült a Holdról

Két asztrofotós lélegzetelállító képet készített a Holdról – írja az NPR. A páros az egyetlen, nagy és színgazdag felvétel létrehozásához több mint 200 ezer fotót használt fel.

Andrew McCarthy és Connor Matherne tavaly novemberben kezdtek el együttműködni. A fotósok kész alkotásukat vasárnap mutatták be, munkájuk a közösségi oldalakon, így Redditen és a Twitteren komoly érdeklődést váltott ki.

A páros a Redditen, majd az Instagramon lépett kapcsolatba egymással, az elmúlt három-négy évben rendszeresen reflektáltak egymás munkáira. Végül úgy döntöttek, együtt akarják megörökíteni a Holdat.

Az egész úgy van összerakva, mint egy mozaik, és minden csempe több ezer fotóból áll

– mondta McCarthy. A fotós hozzátette, ő inkább a részletes képekre specializálódott, több ezer fotót készít a Hold felszíni formációiról, míg Matherne, aki szívesebben készít mélyűri fotókat, a színekre szakosodott.

Egyetlen éjszaka alatt McCarthy több mint 200 ezer felvételt készített az égitestről Arizona államból, Matherne pedig további 500-at Louisianából. Fotóikat kombinálták, létrehozva egy rendkívül részletes, színes képet. Az elkövetkező kilenc hónapot aztán szerkesztéssel töltötték.

A páros szerint munkájuk technikás, de más fotósok számára is kivitelezhető, nem kell más, csak egy fényképezőgép, egy állvány és egy csillagkövető. Akár egy távcső is beszerezhető, a legfontosabb azonban az, hogy az asztrofotós először fejlessze alapvető készségeiket.

McCarthy úgy gondolja, a munka legnehezebb része a türelem gyakorlása. A jó képekhez tiszta égbolt, illetve a lehető legenyhébb fényszennyezés szükséges.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik