Tudomány

Több tucat ufót észleltek Ukrajna felett

Artem Hvozdkov / Getty Images
Artem Hvozdkov / Getty Images

Az Ukrán Tudományos Akadémia Fő Csillagászati ​​Obszervatóriuma szerint azonosítatlan repülő tárgyak, azaz ufók lepték el az Ukrajna feletti eget – írja a Live Science. Az amerikai hírszerzés egy korábbi publikációja alapján, illetve az orosz invázió tükrében valószínűsíthető, hogy az észlelések többségét katonai eszközök okozták.

Az ukrán szakértők friss jelentésükben azt mutatják be, hogy a helyi csillagászok milyen lépéseket tettek annak érdekében, hogy monitorozzák a gyorsan mozgó, nehezen látható objektumokat a nappali Kijev és a környező falvak fölött. A kutatók speciálisan kalibrált kamerákkal két meteorológiai állomásról, Kijev és a 120 kilométerre található Vinarivka területéről több tucat, ismert természetes jelenséggel nem leírható objektumot dokumentáltak.

A hasonló objektumokra a kormányzati szervek azonosítatlan légi jelenségként (UAP) szoktak hivatkozni. Az Egyesült Államokban a téma az utóbbi időkben ismét az érdeklődés középpontjába került.

Kapcsolódó
Korábban nem látott ufóvideókat őriz az amerikai hadsereg
Az Egyesült Államokban az ufókérdés ismét hangsúlyos lett.

Az ukrán szakértők az ufókat két kategóriába sorolták be: kozmikusok és fantomok. Előzőek a környezetüknél fényesebbek, és magányosan, illetve csoportban is megfigyelték őket. A fantomok ezzel szemben sötétek, gyakran pedig teljesen feketének tűnnek.

A fantomok 3-12 méter szélesek, és 53 ezer kilométer per órával haladnak, közel kétszer olyan gyorsan, mint egy interkontinentális ballisztikus rakéta.

A szerzők nem bocsátkoztak találgatásokba, hogy mik lehetnek az ufók. Az amerikai Nemzeti Hírszerzés Igazgatóság (ODNI) egy 2021-es tanulmánya alapján azonban a jelenségek egy részének hátterében Kína, Oroszország és más országok technológiája áll, könnyen elképzelhető, hogy Ukrajnában a háborúban használt eszközök felelősek az észlelésekért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik