Tudomány

Áttörés jöhet a rákkezelésben

PEAKSTOCK / SCIENCE PHOTO LIBRAR / LDA / AFP
PEAKSTOCK / SCIENCE PHOTO LIBRAR / LDA / AFP

Új korszak köszönthet be a rákszűrések területén, miután egy friss tanulmány szerint egy egyszerű vérvizsgálat is kiszűrhet sokfajta rákos megbetegedést – írja a Guardian.

A Pathfinder tanulmány során több mint 6600 50 éves és annál idősebb felnőttnek ajánlottak fel vérvizsgálatot. 6529 önkéntes esetében a teszt negatív lett, de 92 esetben lehetséges rákos megbetegedésre derült fény. A további vizsgálatok 35 embernél, azaz a vizsgálati csoport 1,4 százalékánál igazoltak daganatot vagy vérrákot.

Sok rákos betegnél még a korai stádiumban fedezték fel a bajt, és a pozitív eredményt produkáló betegek csaknem háromnegyedénél olyan típusú rákos megbetegedést diagnosztizáltak, amelyet nem szűrnek rutinszerűen.

Ez az első alkalom, hogy a Galleri teszt eredményeit, amely a rákos DNS-t keresi a vérben, visszaküldték a betegeknek és orvosaiknak, hogy irányítsák a rák kivizsgálását és a szükséges kezelést. A Galleri-teszt a brit egészségügyi szolgálat (NHS) szerint – amely jövőre számol be egy 165 ezer fő bevonásával végzett, nagyszabású kísérlet eredményeiről – gyökeres változásokat hozhat az orvosolásban.

A betegség jelenlétének kiszűrésén túl a teszt előre jelzi, hol van a rák, lehetővé téve az orvosok számára, hogy felgyorsítsák a rák előrehaladottságának meghatározásához szükséges szűrővizsgálatok lefolytatását. A teszt kiszúrta az emlő, a máj, a tüdő és a vastagbél, a petefészek- és hasnyálmirigyrákot is, amelyeket jellemzően késői stádiumban fedeznek fel, és amelyek túlélési aránya nem túl kedvező.

További elemzések alapján kiderült, hogy a vérvizsgálat a rákmentes személyek 99,1 százalékánál negatív lett, ami azt jelenti, hogy az egészséges emberek kis hányada kapott csak tévesen pozitív eredményt.

A pozitív tesztet kapók mintegy 38 százalékáról derüli ki végül, hogy rákos. Az egészségügyi szakemberek reményei szerint a teszt rengeteg életet menthet majd meg, a technológia azonban fejlesztés alatt áll, így még nem megfelelő a lakossági szűrésre.

Az a legizgalmasabb ebben az új koncepcióban, hogy sok olyan rákos megbetegedésre bukkantak, amelyre nem rendelkezünk semmilyen standard szűrővizsgálattal

– mondta Dr. Deb Schrag, a New York-i Memorial Sloan Kettering Rákközpont vezető kutatója, az Európai Orvosi Onkológiai Társaság vasárnapi párizsi ülésén. Naser Turabi, a Cancer Research UK egyik csapatvezetője elmondta, a többféle rákos megbetegedést kimutató vértesztek korábban a tudományos fantasztikus irodalom részét képezték, mára viszont a rákkutatás olyan területét jelentik, amely igen ígéretesnek bizonyul a betegek számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik