Tudomány

Soha nem láthattuk ilyen tisztán a Titanic roncsait

PETER MUHLY / AFP
PETER MUHLY / AFP

Eddig páratlan minőségben tárulnak elénk a Titanic roncsai: a 8K-s új felvétel soha nem látott „elképesztő részletességgel” mutatja be a hírhedt roncsot. A videó az OceanGate Expeditions cég felvétele, akik a 2022-es Titanic-expedíciójuk során rögzítették a felvételeket.

A 8 napos küldetés során a csapat egy 93,6 méteres hajón utazott a roncs fölé, és merülőjárművek, nagyfelbontású kamerák, 3D szonár és egy csomó szakértő segítségével mérte fel a roncs állapotát.

A felvétel a hajó számos fontos jellemzőjét rögzíti, beleértve az orrát, a bal oldali horgonyt, a hatalmas horgonyláncot és a tömör bronz horgonyokat.

„Új részleteket látunk ezen a felvételen. Én például még soha nem láttam a horgonygyártó, a Noah Hingley & Sons Ltd. nevét a kikötői horgonyon. Évtizedek óta tanulmányozom a roncsot, több merülést is elvégeztem, és nem emlékszem, hogy láttam volna más képet, amely ilyen részletességgel mutatta volna” – mondta Rory Golden, az OceanGate Expeditions Titanic szakértője és veterán Titanic-búvár.

Az “elsüllyeszthetetlen” óceánjáró az Atlanti-óceán északi részén süllyedt el 1912. április 15-én, miután az angliai Southamptonból New Yorkba vezető, első útja során jéghegynek ütközött. Legalább 1500 utas halt meg a balesetben, a roncs pedig a tengerfenékre süllyedt, mintegy 4000 méterrel a tengerszint alatt fekszik, körülbelül 740 kilométerre (400 tengeri mérföldre) a kanadai Új-Fundlandtól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik