Tudomány

Tovább élhetnek, akik rendszeresen teáznak

Getty Images
Getty Images

Tovább élhetnek azok, akik napi legalább két csésze teát megisznak – derül ki egy friss tanulmányból. Az Annals of Internal Medicine című szaklapban közzétett eredmények szerint a pozitív hatást nem befolyásolja, hogy a teát feketén, tejjel vagy cukorral fogyasztják-e, valamint az sem, hogy milyen hőmérsékleten isszák – írja a Sky News.

A National Institutes of Health kutatói a brit Biobank adatait használták fel, amelyből kiderült, hogy a félmillió 40 és 69 éves kor közötti férfiak és nők mintegy 85 százaléka fogyaszt rendszeresen teát. Közülük 89 százalék a fekete tea mellett tette le a voksát.

A vizsgálatot 2006 és 2010 között végezték, ezt követően pedig több mint egy évtizeden át követték nyomon a személyeket. A nyomon követés ideje alatti arra jutottak, hogy azokhoz képest, akik nem fogyasztanak rendszeresen teát, a gyakori teázók halálozási esélye 9-13 százalék körül csökkent. Ez főleg a középkorú, többnyire fehér bőrű lakosságra értendő, és elsősorban a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában volt tapasztalható a csökkenés.

Fernando Rodríguez Artalejo, a Madridi Egyetem megelőző orvostudomány és közegészségügy professzora szerint a kutatás komoly előrelépést jelenthet a területen, ugyanis korábban a legtöbb hasonló kutatást Ázsiában végezték, ahol a zöld tea a legnépszerűbb. Kiemelte: a vizsgálat természetesen nem állítja 100 százalékos biztossággal, hogy a teafogyasztás életet menthet. Megválaszolatlan maradt továbbá az a kérdés is, hogy akik nem fogyasztanak teát, el kell-e kezdeniük, hogy javuljon az egészségük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik