Tech

Gyorsul a Föld forgása, de senki nem tudja, hogy miért

Getty Images
Getty Images

Az elmúlt két évben úgy tűnik, felgyorsult a Föld forgásának sebessége. 2020-ban jegyezhettük fel a 28 legrövidebb napot az atomórák hatvanas évekbeli bevezetése óta, idén június 29-én pedig újabb rekord született. A Föld minden idők leggyorsabb fordulatát hajtotta végre, aminek eredményeként a 24 órás nap valójában 1,59 ezredmásodperccel rövidebb ideig tartott, írja a TimeandDate.

Július 26-án sem kellett sok az újabb rekordhoz: ekkor 1,50 ezredmásodperccel volt gyorsabb a Föld fordulata.

A Föld változó forgási sebességének oka egyelőre ismeretlen, ez azonban nem azt jelenti, hogy nincsenek róla elméletek. Sokan úgy vélik, hogy a jelenségnek az olvadó jégsapkákhoz lehet köze, vagy a mélyen lévő olvadt mag időszakos elmozdulásához. Mások a szeizmikus aktivitással magyarázzák e furcsa kilengéseket – teszi hozzá a hvg. Természetesen ebből az apró eltérésből az átlagember semmit nem érzékel. A minket körülvevő informatikai rendszerek és az atomórák azonban sokkal érzékenyebbek az ilyen változásokra. A kialakult helyzet miatt számos helyen léphet fel zavar a rendszerekre, ami a GPS-szel felszerelt műholdakra is hatással lehet.

Ha a Föld gyors forgása folytatódik, akkor nem kizárt, hogy először a történelem során be kell vezetni az első negatív szökőmásodpercet. A szökőmásodperc 1970 óta van érvényben, és olyan egymásodperces időtartamú ugrást jelöl, amivel a rádió- és tévéállomások által terjesztett időt összhangban tudják tartani az átlagos csillagidővel.

A szökőmásodperc veszélyei

A Föld forgásának gyorsulása miatt azonban egyre valószínűbb, hogy kivezetik a szökőmásodpercet. A Google, a Microsoft, a Meta és az Amazon közösen fogalmazta meg nemrégiben, hogy ideje véget vetni a szökőmásodperc használatának, azok ugyanis veszélyt jelentenek a rendszereikre. Érvelésükkel pedig a francia és az amerikai időhatóság is egyetértett, írja a CNet.

1972 óta a világ időmérő hatóságai 27 alkalommal adtak hozzá szökőmásodpercet a nemzetközi atomidő néven ismert globális órához.

Szemléletes példája ennek az, hogy amikor éjfél körül 23:59:59-ről 0:00-ra váltana az óra, betettek egy plusz, 23:59:60-at jelző állást is – amit az emberek nem látnak. Ez azonban komoly problémát okoz a számítógépes rendszerek számára, amelyek pontos időmérő szerverek hálózatára támaszkodnak. Ezek az apró módosítások akár internetkimaradásokkal is játhatnak, így a gyakorlatokban a szökőmásodpercnek több a hátránya, mint az előnye – állítják a techcégek. Ahmad Byagowi, a Meta kutatója így fogalmazott:

Ha ragaszkodnánk az atomidőhöz, és simán elhagynánk a szökőmásodperceket, nagyjából 2000 évig nem lenne gondunk.

A szökőmásodperces változás 2012-ben már okozott komoly problémákat. Kimaradás volt a Mozilla, a LinkedIn, a Reddit, a Yelp és az Amadeus légitársasági foglalási szolgáltatásánál is. 2017-ben a Cloudflare szökőmásodperccel kapcsolatos hibája egyes ügyfelei szervereit offline állapotba helyezte. Ennek oka az volt, hogy két óra összehasonlításából a rendszer arra következtetett, hogy az idő visszafelé halad, és nem tudta feldolgozni az eredményt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik