Tudomány bbc history

Visszatért a BBC History magazin

Májusban úgy tűnt, megszűnik a neves BBC History magazin hazai kiadása. Két hónap kihagyás után most ismét megjelent a lap, a szeptemberi szám fókuszában az amerikai magyarok állnak.

Május végén úgy tűnt, megszűnik a világ egyik legrangosabb történelmi magazinjának, a BBC Historynak a magyar kiadása. Egy hónappal később aztán kiderült, a magazin fennmarad, mostantól pedig ismét kapható a magazin – olvasható a lap közleményében. Két hónap kihagyás után a szeptemberi számmal jelentkezett újra a szerkesztőség. A lap nyomtatott formában postai terjesztéssel jut el az előfizetőkhöz, és már beszerezhető az újságárusoknál, digitális változatban a Digitalstand és a Laptapír platformjain.

A 11 évvel ezelőtti induláskor a Kossuth Kiadó Zrt. karolta fel a vállalkozást, 2022 júniusától viszont pénzügyi okokra hivatkozva beszüntették a kiadást. Az eredeti magyar lap elindítója, Kocsis András Sándor új kiadója, a Kocsis Kiadó Zrt. révén azonban ismét fantáziát látott a magazinban.

Mint elmondta, rendkívüli nehézségeket kellett áthidalni. Az előző kiadó a magazin mintegy háromezer előfizetőjét nem értesítette a kiadás folytatásáról, így a nulláról kell újra felépíteni az előfizetők táborát. A kiadóvezető mégis bízik a sikerben, hiszen már eddig jelentős érdeklődés mutatkozott az olvasók részéről, és nagy volt a várakozás, hogy a magazin valamilyen formában tovább éljen.

Külsejében is megújult

„Mértékadó, magas színvonalú történelmi magazint szeretnénk készíteni, amelynek alapja az igényes és elfogulatlan ismeretterjesztés” – mondta Romsics Ignác történész, akadémikus, a lap új főszerkesztője a szeptemberi szám szerdai sajtóbemutatóján.

A BBC History magazin újrainduláskor külsejében is megújult, mostantól nem kötött, hanem a brit anyalaphoz hasonlóan fűzött formában jelenik meg.

A magazin szerkezete fellazult, a hónap kiemelt témája mellett jelentős terjedelmet biztosít a világtörténelem különféle, minél változatosabb mozzanatainak, emellett új rovatokat is indított a szerkesztőség.

Júniushoz képest a lap ára kis mértékben, 95 forinttal emelkedett, az újságárusoknál így 1290 forintért kapható. A fél- vagy egyéves előfizetések ugyanakkor kedvezményesen rendelhetők meg a kiadó honlapján.

A szeptemberi szám fő témája: magyarok Amerikában

Négy magyar történész, etnográfus vezet be az Újvilágba szakadt honfitársaink sorsába, néhány kitüntetett személyiséget és időszakot bemutatva. Lévai Csaba a huszárezredes Kováts Mihály tetteiről és az amerikai függetlenségi háborúban betöltött, máig vitatott szerepéről tájékoztat. Csorba László az amerikai magyarság öntudatának kialakulásáról, valamint Kossuth Lajos szabadságharc utáni, 1851–1852-es amerikai körútjának hatásáról ír. Fejős Zoltán a New York-i „magyar negyed” létrejöttének és kivirágzásának állomásait járja végig. Frank Tibor az amerikai atomprogramban résztvevő jeles magyar tudós, Szilárd Leó rendkívüli teljesítményét, Einsteinnel való kapcsolatát és az amerikai politikára gyakorolt befolyását elemzi.

BBC History Romsics Ignác, a BBC History magazin új főszerkesztője a szeptemberi sajtóbemutatón.

A magazin rangos angolszász történészek írásait is közli, amelyek többek között az alábbi kérdéseket vizsgálják:

  • Hogyan vált korunk meghatározó mítoszává a második világháború?
  • Miért akadályoz ez meg bennünket abban, hogy a világ mai problémáira megfelelő válaszokat adjunk?
  • Hogyan váltak látszólag hétköznapi életet élő nők sorsfordító események részesévé a középkorban és az újkorban?
  • Miként lett Nagy Sándor makedón király a világ első szuperhőse?
  • Hogyan működtette Viktória brit királynő az egész Európát átszövő kémhálózatát?

A magazin szeptemberi rovatai között két új is feltűnik. Az egyik a Kárpát-medence kastélyromjait ismertetve elsőként az acsai Prónay-kastélyok történetét idézi fel. A másik a Római Birodalom legismertebb egyeduralkodóit eleveníti meg, kezdve a monarchikus eszme megszületésével és Julius Caesar felemelkedésével.

A megszokott rovatok közül újra jelentkezik a történelmi évfordulóké, amely ezúttal két jelentős eseményt vizsgál: Magyarország felvételét a Népszövetségbe száz évvel ezelőtt, illetve a müncheni túszdrámát ötven évvel ezelőtt. Mindezeket esszé, illetve a történelmi érdekességeket és újdonságokat egybegyűjtő válogatás egészíti ki.

Így változott a magazin

A BBC History magazin 2011 áprilisában debütált Magyarországon Nagy-Britannia legsikeresebb, egyben a világ legismertebb történelmi magazinjának hazai változataként. A világhírű brit történészek cikkei mellett az olvasók igényeinek megfelelve magyar anyagokat is közölt, a kettős szerkezettel azóta is egyedülálló a hazai történelmi lappiacon.

A világtörténelmi profil az eltelt 11 év alatt jelentősen átalakult, ma már nagy arányban vannak jelen az első vonalbeli magyar történészek és a fiatal kutatók által írt cikkek, amelyek a magyar történelem kiemelt időszakaira koncentrálnak. Emellett számos írás foglalkozik Európa és a kontinensen túli világ történetével, a nagy birodalmakkal és kultúrákkal, elődeink életmódjával, a jeles uralkodókkal és uralkodónőkkel.

A 84 oldalas magazinban a nagyobb lélegzetű, elemző cikkek mellett rovatcikkek, valamint rövid színes, érdekes történelmi hírek és régészeti felfedezések is helyet kapnak. A magazinjelleget a könnyed, olvasmányos stílus és a képek, illusztrációk, térképek, magyarázó ábrák, keretes információk, illetve áttekinthető kronológiák szolgálják. A szerzők az ismert történelmi tényeket új fényben mutatják meg, és rendszeresen ismertetik a legújabb kutatási eredményeket.

A BBC History magazin a 24.hu-val is együttműködik, a vonatkozó cikkeket itt olvashatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik