Tudomány

Önzővé és antiszociálissá tehet a kialvatlanság

PhotoAlto / Frederic Cirou / Getty Images
PhotoAlto / Frederic Cirou / Getty Images

Már egy órával kevesebb alvásidő csökkenti „az emberek veleszületett vágyát, hogy segítsenek egymásnak” – állapította meg amerikai kutatás a The Guardian szerint. A segítőkészség még a barátokkal és családdal szemben is elveszik.

A kutatócsoport azt találta, hogy egy rossz, kevés alvással töltött éjszaka csökkenti az agy azon részének aktivitását, amely ösztönzi a szociális viselkedést. „Felfedeztük, hogy az alvásvesztés kiváltója az aszociális viselkedésnek, csökkentve az emberek veleszületett vágyát, hogy segítsenek egymásnak” – mondta Matthew Walker professzor, a tanulmány társszerzője. „Bizonyos értelemben minél kevesebbet alszik az ember, annál kevésbé lesz szociális és annál inkább önző.”

A PLoS Biology folyóiratban megjelent tanulmányban a kutatók azt sugallják, hogy a krónikus alváshiány károsíthatja a társadalmi kötelékeket, és veszélyeztetheti a társadalmat formáló altruista ösztönöket. „Tekintettel arra, hogy az emberek számára alapvető a kooperatív, civilizált társadalom fenntartása, és hogy az alvási idő az elmúlt 50 évben folyamatosan csökken, ezeknek a felfedezéseknek a következményei rendkívül fontosak abban, hogyan alakítjuk ki azokat a társadalmakat, amelyekben élni szeretnénk” – mondta Walker.

A csapat 160 résztvevő hajlandóságát vizsgálta egy „önbevallásos önzetlenségi kérdőívvel”, amelyet egy monitorozott alvás után töltöttek ki. A résztvevők különböző társadalmi forgatókönyvekre reagáltak a „megállnék segíteni” és „figyelmen kívül hagynám őket” skálán. Az egyik kísérletben, amelyben 24 résztvevő vett részt, a kutatók összehasonlították ugyanazon személy válaszait egy nyugodt éjszaka és 24 óra alvás nélkül töltött nap után. Az eredmények azt mutatták, hogy

78 százalékkal csökkent a mások segítésére való hajlam, amikor a résztvevők fáradtak voltak.

A kutatócsoport ezután agyi képalkotást végzett, és megállapította, hogy a rossz alvás a szociális kognitív agyi hálózat csökkent aktivitásával jár, amely a szociális viselkedésben szerepet játszik.

A kutatók szerint a résztvevők éppúgy vonakodtak a barátok és családtagok segítésén, mint az idegenekén. „Az alváshiány csökkentette a mások segítésére való törekvést, függetlenül attól, hogy idegenek vagy közeli hozzátartozók segítésére kérték-e őket. Vagyis az alvásvesztés aszociális, segítőellenes magatartást vált ki, válogatás nélkül” – mondta Walker.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik