Tudomány

Ezért ásták el a Szent Koronát

Kovács Tamás / MTI
Kovács Tamás / MTI

A Habsburg-ház 1849. április 14-én kimondott trónfosztása után az úgynevezett Kossuth-címerből ki is került a Szent Korona, ám annak legitimáló ereje nem veszett el. Éppen ezért, amikor a kormány júliusban ismét menekülni kényszerült, Szemere Bertalan miniszterelnök magához vette a koronázási ékszereket, majd a bukás közeledtével rövidesen dönteni kellett a sorsukról – írja a Rubicon.hu.

Elásták menekülés közben

Az emigrációba készülő politikusok nem akarták vállalni a jelvények őrzésével járó felelősséget, de azt sem szerették volna, ha a Habsburgok kezébe kerül, hiszen ezzel legitimálhatták volna hatalmukat.

Egyesek – például Batthyány Kázmér – állítólag azon a véleményen voltak, hogy el kellene pusztítani a koronát, de Szemere inkább magával vitte, amíg csak lehetett. A későbbi emigránsok augusztus 15-én érkeztek meg a Duna partján fekvő Orsovához, 23-án pedig úgy határoztak, hogy

a többi jelvénnyel egyetemben ott ássák el a Szent Koronát.

A munka végeztével tüzet raktak az említett helyen, majd pedig – a közeli híd és egy fa segítségével – titkos rovásokkal megjelölték a kincsek helyét, és végleg elhagyták az országot.

Wikipedia.hu Szemere Bertalan

Jelentősen károsodott a kard és a palást

A szabadságharcot leverő dinasztia természetesen a következő években hatalmas erőt és pénzösszeget mozgósítva tűvé tette a birodalmat a Szent Koronáért, ám a keresés eredménytelennek bizonyult. Nem tisztázott, hogy Kossuth hozzájárult-e Szemere akciójához, mindenesetre amerikai tartózkodása idején már biztosan hírül vette a történteket, és feltehetően több ügynököt is elküldött Magyarországra, hogy végleg külföldre menekítse a jelvényeket.

A közismert történet szerint egy bizonyos Wargha István árulta el a titkot a bécsieknek, ám ennek valóságalapját nem lehet bizonyítani. Tény azonban, hogy 1853. szeptember 8-án egy utász megtalálta az 1608-ban készített ládikát – Orsova környékén ugyanis már 1852-től komoly földmunkákat végeztek a határ védelme céljából – benne a koronázási ékszerekkel.

Miután a nagy sietségben Szemere és társai csak egy egyszerű faládikába helyezték a tárgyakat, azok négy év alatt számos károsodást szenvedtek el: a koronázási kard teljesen elrozsdásodott, Szent István híres – eredeti – palástja pedig kifakult.

Magát a Szent Koronát szerencsére csak kisebb sérülések érték. Az ékszereket 1853 szeptemberében diadalmenetben vitték fel Pestre, majd – Kempen rendőrminiszter parancsára – továbbszállították őket Bécsbe. Bár Magyarország még abban az évben visszakapta államisága szimbólumait, önálló koronaőrség csak 1861-ben szerveződött, és csupán a kiegyezés után került a magyar korona magyar őrizet alá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik