Tudomány

Egy holttestet is bevetettek a britek a második világháborúban

Leemage via AFP
Leemage via AFP
Az Operation Mincemeat a hadtörténet egyik legsikeresebb átverése volt. A németek még két héttel a szicíliai invázió kezdete után is megtévesztésre gyanakodtak.

A második világháború egyik különlegessége történetkutatási szempontból az, hogy a konfliktus idejéből nagy mennyiségű hírszerzési irat maradt fenn, melyekből esetenként egészen izgalmas események rajzolódnak ki. Ilyen volt többek között az Operation Mincemeat (Vagdalt hús hadművelet), amelyet a War History Online mutatott be.

Az akcióhoz egy nem létező személyazonosságot, hamisított dokumentumokat és egy holttestet használtak fel, sokan ezt tekintik minden idők legsikeresebb katonai megtévesztésének.

A szövetségesek szicíliai inváziójára készülve a britek egy kivételes tervvel álltak elő. A műveletet Ewen Montagu, a Haditengerészeti Hírszerző Hadosztályának tisztje, illetve Charles Cholmondeley, az MI5 munkatársa vezették.

Hajléktalanból katonatiszt

Az ötlet az volt, hogy egy tengerészgyalogosnak álcázott személy holttestét helyezik ki egy spanyolországi partra hamisított dokumentumokkal együtt. A britek abban bíztak, hogy az iratokban szereplő álinformációk a németekhez is eljutnak.

Első lépésként egy hamis, az elhunythoz kapcsolható személyiséget dolgoztak ki. Egy londoni halottkémet kértek fel, hogy keressen olyan testet, amelyet egy repülőszerencsétlenség áldozatának állíthatnak be.

Bentley Purchase végül egy patkányméregtől meghalt hajléktalant választott ki.

A csoport engedélyt kapott, hogy felhasználja a holttestet az Operation Mincemeathez, feltéve, hogy valódi személyazonossága nem tudódik ki. Ezt egészen 1996-ig sikerült is tartani, ekkor derült ki korabeli dokumentumokból, hogy egy Glyndwr Michael nevű walesi férfi volt az érintett.

Kapcsolódó
Őrült Jacknek egy koncentrációs táborból is sikerült megszöknie
Jack Churchill hősként harcolt a második világháborúban, vakmerő cselekedeteivel az Őrült becenevet is kiérdemelte.

Michaelből a hírszerzés munkája révén William Martin őrnagy lett, brit tiszti egyenruhába öltöztették, és személyi igazolványt készítettek számára. A cél az volt, hogy úgy tűnjön, a katona egy repülőgép-balesetben halt meg, miközben titkos dokumentumokat szállított. Az iratokat egy aktatáskába helyezték, melyet a csuklójához láncoltak.

„Szerető Pamed”

A dokumentumokból az derült ki, hogy a szövetségesek Görögországban és Szardínián terveznek támadást, a szicíliai invázió pedig csak csali. Hogy a történet még hihetőbb legyen, Martin őrnagy személyes tárgyakat is kapott.

Az egyik ilyen tárgy egy fotó volt, amelyen a tiszt állítólagos menyasszonya szerepelt, de egy eljegyzési gyűrű  nyugtáját is elrejtették. A képen valójában Jean Leslie, az MI5-nál dolgozó egyik titkár volt látható a Temze partján.

Míg a halál el nem választ. Szerető Pamed

– állt a fotó hátoldalán. Az aktatáskába egyéb meggyőző tárgyakat, így cigarettát, kulcsokat, gyufát, színházjegyet, banki értesítőket, sőt családi leveleket is elhelyeztek.

Miután a testet felkészítették, egy szárazjéggel teli tárolóba tették, majd a HMS Seraph tengeralattjáróval elszállították a spanyol partokhoz, és vízbe engedték. A Seraph extra lökésével a partra sodródott, mint sok más lezuhant repülős maradványa.

A hírszerzés a délnyugat-spanyolországi Huelvát választotta ki, mivel a városban német ügynökök tevékenykedtek. A holttestet 1943. április 30-án dobták a tengerbe, minden a terveknek megfelelően alakult. Az áltisztet halászok fedezték fel, később katonai temetést kapott a helyi temetőben.

Bevált a terv

Hogy elhitessék, a férfinél lévő dokumentumok fontosak, látszólagos próbát tettek az aktatáska visszaszerzésére. A taktika bevált, az iratokról készült képek a németek kezébe kerültek.

Tíz héttel az őrnagy holttestének felfedezése után megindult a szicíliai hadjárat – 150-160 ezer katona és 600 tank szállt partra. A támadás miatt 62 ezer olasz és 52 ezer német katonát vontak ki a szigetről.

Azt nehéz megmondani, hogy az Operation Mincemeat pontosan mennyiben segítette a szicíliai szövetséges sikert, az azonban biztos, hogy hozzájárult a tengelyhatalmak felkészületlenségéhez.

A németek az áldokumentumokban megjelölt területek védelmére rendezkedtek be, a főparancsnokság pedig még két héttel az invázió kezdete után is figyelemelterelésnek vélte a támadást.

A hadműveletről Operation Mincemeat címen film is készült, melyet 2021-ben mutattak be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik