Tudomány

Apjához hasonlóan kegyetlen volt Drakula fia

I. Mihnea (Mihnea cel Rău) III. Vlad (Vlad Țepeș) havasalföldi fejedelem fia volt. A Rossztévő Mihnea néven is ismert uralkodó életét a Heritage Daily mutatta be.

A későbbi fejedelem 1460-ban vagy 1462-ben született a Drăculeşti klánba, utóbb két öccse is született. A Drăculeşti név II. Vladtól (Vlad Dracul) eredeztethető, aki azt követően vette fel a Dracul megnevezést, hogy Zsigmond király bevette a Sárkány Lovagrendbe – a draco latinul sárkányt jelent.

Mihnea és testvérei egy igen mozgalmas időszakban nőttek fel, apjuk az oszmánpárti bojárok és a törökök ellen harcolt, de az erdélyi szászokat is üldözte. III. Vlad, akit sokan Drakula grófként azonosítanak, 40-100 ezer európai civil, köztük politikai ellenfele halálában játszott szerepet, 1462-ben, Târgovișténél (Tirgovics) pedig több mint 23 ezer török katonát húzatott karóba.

Kapcsolódó
A magyar király lovagja volt Drakula
A Sárkányos rendet a legnagyobb hatalmú politikusok alkották, de a magyar királyné is teljes jogú tagja volt.

Miután III. Vlad 1476-ban vagy 1477-ben meghalt, Mihnea a bojárok támogatásával szerezte meg a havasalföldi trónt. Apjáéjoz hasonló elveket vallott, próbálta csökkenteni az oszmánok befolyását, és a főnemesség kárára, tekintélyelvű politikával kormányzott.

Az új fejedelem kegyetlenségben nem sokkal maradt el apjától.

Uralkodásáról Gavril Protul apát és krónikás emlékezett meg. Mint írta, Mihnea trónra kerülését követően levetette báránybőrét, a nagyobb hatalmú bojárokat elfogatta, vagyonukat elkobozta, és jelenlétükben hált feleségeikkel. Néhányuknak az orrát és az ajkát is levágatta, volt, akit felakasztatott, másokat vízbe fojtatott.

1509-ben aztána bojároknak az Oszmán Birodalom támogatásával sikerült letaszítaniuk a trónról. Mihnea az erdélyi Nagyszebenbe (Sibiu) menekült. A városban egy nap egy katolikus misén Dimitrije Iakšić, a Craiovești bojár klán szerb tagja, akinek lányát az egykori fejedelem állítólag megerőszakolta, halálosan megsebesítette.

(Kiemelt képünkön III. Vlad látható.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik