Tudomány

Nem az számít, mennyit mozgunk, hanem hogy milyen rendszeresen

HollenderX2 / Getty Images
HollenderX2 / Getty Images

Az ausztrál Edith Cowan Egyetem kutatói kiderítették: sokkal többet számít az, hogy valaki milyen gyakran mozog annál, hogy tulajdonképpen mennyit is mozog – az izomerő szempontjából sokkal többre megyünk azzal, ha az ember minden nap edz egy kicsit, mintha ritkán, de akkor hosszan tenné, olvasható az EurekAlerten megjelent sajtóközleményben.

A friss kutatás azt mutatja, hogy egy kis napi mozgás lehet a legelőnyösebb megközelítés, legalábbis az izomerő szempontjából, és azt is sugallja, hogy nem kell minden nap órákat lenyomni a konditeremben. A Niigata Egyetemmel és a japán Nishi Kyushu Egyetemmel együttműködve a négyhetes vizsgálatban három résztvevő csoport karellenállási gyakorlatot végzett, a kutatók pedig az izomerő és az izomvastagság változásait mérték és hasonlították össze. A gyakorlat „maximális akaratlagos excentrikus bicepsz-összehúzásokból” állt, amelyeket olyan gépen hajtottak végre, amely méri az izomerőt minden egyes izomösszehúzódásnál. Excentrikus összehúzódásról akkor beszélünk, amikor az izom megnyúlik; ebben az esetben

egész egyszerűen súlyzós bicepszgyakorlatokról van szó.

Két csoport hetente 30 ismétlést végzett, az egyik csoport napi hat ismétlést a hét öt napján (6×5 csoport), míg a másik csoportban mind a 30 ismétlést egyetlen napon, hetente egyszer (30×1 csoport). Egy másik csoport csak hat ismétlést végzett hetente egy napon.

Négy hét elteltével az egyetlen nap alatt 30 ismétlést végrehajtó csoportnál nem volt kimutatható izomerő-növekedés, bár az izomvastagság 5,8 százalékkal nőtt. Azok a csoportok, akik hetente hatszor végeztek ismétléseket, nem tapasztaltak semmilyen változást az izomerőben és az izomvastagságban. A 6×5-ös csoportban azonban jelentős – több mint 10 százalékos – izomerő-növekedés volt tapasztalható, az izomvastagság változása pedig hasonló volt a 30×1-es csoportéhoz.

Ken Nosaka, a tanulmány egyik szerzője felhívta a figyelmet: az emberek általában azt hiszik, hogy hosszú rezisztenciaedzést kell végezniük minden egyes alkalommal az edzőteremben, de ez nem így van. A kutató felhívta a figyelmet arra is, hogy az eredményeik összhangban vannak a korábbi, más kutatók által jegyzett tanulmányok megállapításaival.

Az izomerő fontos az egészségünk szempontjából, segíthet megelőzni az öregedéssel járó izomtömeg és -erő csökkenést. Az izomtömeg csökkenése számos krónikus betegséghez vezethet, mint például a szív- és érrendszeri betegségek, a 2-es típusú cukorbetegség, bizonyos rákos megbetegedések, a demencia, valamint a mozgásszervi problémák, például a csontritkulás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik