Tudomány koronavírus

Megnőtt a terhességi komplikációk száma a járvány alatt

CHRISTOPHE ARCHAMBAULT / AFP
CHRISTOPHE ARCHAMBAULT / AFP

Egy amerikai kutatás szerint nőtt a terhességi komplikációk száma a koronavírus-járvány alatt, a szakértők a megnövekedett stresszre és az ellátás akadozására gyanakodnak – olvasható az EurekAlerten megjelent sajtóközleményben. A Covid megzavarta az Egyesült Államokban az ellátásbiztonságot, és csökkentette a rutinszerű, személyes terhesgondozáshoz és reproduktív egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférést, így a terhességgel összefüggő szövődmények kevésbé voltak megfigyelhetők.

Kevésbé ismert, hogy a világjárvány hogyan befolyásolta a terhességek kimenetelét – különösen az alacsony jövedelműek, valamint a kisebbségi és etnikai csoportokhoz tartozók körében –, és kevés empirikus tanulmány vizsgálja a világjárvány hatását a szülészeti eredményekre. A JAMA Network Open szaklapban megjelent tanulmány most ezt a lyukat próbálja betömni.

A szülés módjának, a koraszülések arányának és a halálozási kimeneteleknek a világjárvány idejéhez viszonyított relatív változásait vizsgálva a kutatócsapat azt találta, hogy a világjárvány alatt megnövekedett az anyai halálozás, a szív- és érrendszeri rendellenességek és a vérzés előfordulási esélye. A szakértők több mint 1,6 millió terhes nő adatait elemezték, akik 463 amerikai kórházban szültek a járvány előtti 14 hónapban és a világjárvány első 14 hónapjában. Nem volt statisztikailag szignifikáns különbség a két csoport demográfiai jellemzői között, beleértve az életkort és az etnikai hovatartozást, a biztosítási típusokat és a társbetegségeket.

CHRISTOPHE ARCHAMBAULT / AFP

„Csekély, de statisztikailag szignifikáns növekedést tapasztaltunk a szülés miatti kórházi kezelés során az anyai halálozásban és a terhességgel összefüggő szövődményekben a világjárvány alatt, ami riasztó” – mondta Rose L. Molina szülész-nőgyógyász, a tanulmány egyik szerzője. „Munkánk bemutatja, hogy a világjárvány miatti általános megváltozott körülmények milyen hatással vannak a várandósok egészségére.”

Az Egyesült Államok Népszámlálási Hivatalának jelentéseivel összhangban a csapat azt találta, hogy 5,2 százalékkal csökkent az élveszületések száma a járvány idején. Elemzésük azt is feltárta, hogy a szülési kórházi kezelés során az anyák halálozása a világjárvány előtti 5,17/100 000 terhes nőre vetített arány 8,69-re nőtt a világjárvány alatt, ami kicsi, de statisztikailag szignifikáns növekedés. Azt is tapasztalták, hogy nőtt a magas vérnyomás és a vérzés esélye. A rossz eredmények aggasztó növekedése azt mutatja, hogy

a járvány negatívan befolyásolta a szülészeti ellátást az Egyesült Államokban.

A kutatócsoport azt is tapasztalta, hogy a kórházban töltött idő lerövidült, különösen a világjárvány alatt történt császármetszés után, mivel a szülészet és a betegek megpróbálták minimalizálni a fertőzés terjedését. A járvány idején viszont csökkent a szepszis aránya, ami valószínűleg a COVID-19 miatti fokozott kézhigiénia és maszkhordás eredménye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik