Tudomány

Példátlanul nagy villámot figyeltek meg egy felhő tetején

Shin Tukinaga / Getty Images
Shin Tukinaga / Getty Images

A villámok nem minden esetben csapnak le a földre vagy cikáznak felhők között, előfordul, hogy a felhőkből felfele indulnak meg, és akár 80 kilométeres magasságig is elérhetnek, az űr határát is megközelítve. Ezeket a jelenségeket óriás nyaláboknak nevezik, és a villámok legerősebb és legritkább csoportját alkotják. Évente nagyjából ezerszer jönnek létre, és megközelítőleg 50-szer több energiát bocsátanak ki, mint egy normál villám.

Egy új tanulmányban a szakértők az eddig dokumentált legnagyobb óriás nyalábot mutatják be – írja a Live Science. A villám 2018-ban alakult ki Oklahoma felett. A kutatók műholdak és radarok révén elemezték az esemény rádiókibocsátását, és arra jutottak, hogy a nyaláb 300 coulomb energiát mozgatott meg a felhő tetejétől az ionoszféra aljáig.

Ez nagyjából 60-szorosa egy tipikus villám 5 coulombos teljesítményének.

A töltésátvitel csaknem kétszerese volt a korábbi rekordernek.

A jelenséget egy, a texasi Hawley-ben élő amatőr kutató örökítette meg 2018. május 14-én. A villám 96 kilométeres magasságig ért fel. A felvételt vizsgáló szakértők megállapították, hogy a nyaláb épp egy villámfigyelő rendszer közelében jelentkezett. Az esemény ráadásul több időjárási radarrendszer, valamint egy időjárás-figyelő műholdhálózat hatókörén belül volt.

Az adatoknak köszönhetően Levi Boggs, a Georgia Tech Research Institute munkatársa és kollégái példátlan részletességben mérhették fel az óriás nyaláb méretét, formáját és teljesítményét. A hasonló villámok jellemzően trópusi régiókban szoktak kialakulni, a 2018-as észlelés ezért is különleges.

Azt nem tudni pontosan, hogy az óriás nyalábok miért felfelé indulnak meg. Valószínűleg valamiféle akadály áll a háttérben, amely meggátolja, hogy a villám alul jusson ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik