Tudomány

Ízesített óvszerektől tépnek be az emberek Indiában

Getty Images
Getty Images

Indiában úgy tűnik, új tudatmódosításra alkalmas szert fedezhettek fel: az ázsiai országban forró vízbe áztatott, ízesített óvszerektől tépnek be sokan – írja a News18. A furcsa szórakozási formára egy boltos figyelt fel, amikor azt tapasztalta, hogy átlagon felüli az ízesített óvszerek eladása. Az egyik vásárló aztán elmondta neki, hogy az óvszereket arra használják, hogy lerészegedjenek.

A hírre reagálva Dheeman Mandallal, egy durgapuri kórház dolgozója elmondta, az ízesített óvszerekben lévő aromás vegyületek lebomolhatnak a meleg hatására, olyan vegyi anyagokat felszabadítva, amelyek bizonyos ragasztókban és alkoholokban is megtalálhatók.

Udayan Basak polimerkémiai kutató hozzátette: az illuminált állapotot előidéző vegyi anyagoknak a felszabadításához több órán át kell forralni az ízesített óvszereket. Ezt követően olyan kábulatot okozhat, amely állítólag 12 órán át is eltarthat.

Az ízesített óvszerek megfőzése tudatmódosító hatásán túl is számos veszélyt tartogat szakértők szerint. Szervi elégtelenség, megnövekedett rákkockázat és idegrendszeri zavarok is felléphetnek a szer használata miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik