Tudomány

Visszatér a durva hőség

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

A hétvégi markáns hidegfront végre jelentős csapadékkal járt, sok helyen a havi átlagnak megfelelő eső hullott, illetve megdőlt az országos csapadékrekord is: Tiszakarádon 123 mm-nyi eső zúdult le néhány óra alatt.

Jön a kánikula

A legtöbb a Tiszántúlon és az északkeleti országrészben esett, de például a csontszáraz Kiskunság teljesen kimaradt a szórásból. Valamelyest enyhült az aszály, de sok növénynek ez már késő, és a helyzet normalizálásához további vízre lenne szükség.

A front nyomában ismét egy Nyugat-Európa felől benyúló anticiklon hatása érvényesül: száraz lesz a hét és visszatér a kánikula

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

A hidegfront hatása hétfőtől nagyon hamar elmúlik, a hőmérséklet meredeken emelkedik, miközben a hét első napjaiban itt-ott még előfordulhat egy-egy gyenge zápor vagy zivatar, országszerte teljesen száraznak egyelőre csak csütörtök és péntek tűnik. Hőmérsékleti szempontból nagyjából 5-éig teljesen átlagos értékeket mérhetünk, ami a gyakorlatban 29-32 fokos csúcsokat jelent – ne feledjük, ez az év legmelegebb időszaka.

Pénteken aztán már 32-37 fokos, embert próbáló kánikula ígérkezik, de nem tart sokáig.

Érkezik azért eső is

Szombaton még tartja magát a forróság, legfeljebb a nyugaton élők számíthatnak némi enyhülésre, de az esőt ígérő újabb front késik. Korábban úgy látszott, szombaton ismét záporok, zivatarok öntözik a földet, de az újabb számítások szerint jelentősebb csapadéknak nagyon kicsi az esélye. Vasárnap, illetve a jövő hét első napjaiban viszont ismét esőkre számíthatunk, ám ezek mennyiségét és eloszlását most még korai lenne előre jelezni.

Az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése szerint meleg, igazi strandidőt ígér a hónap egésze. A várakozások szerint augusztus szárazabb lesz az átlagnál, de talán sűrűbben érkeznek esők, mint az elmúlt hetekben, extrém aszály nem alakul ki újra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik