Tudomány

103 éves korában meghalt James Lovelock, a Gaia-elmélet atyja

103 éves korában meghalt James Lovelock angol független tudós, környezetvédő és jövőkutató – írja az AP. Lovelock fogalmazta meg a Gaia-elméletet, amely szerint a Föld összes élő és élettelen része egy összetett rendszert alkot. A szakértő kedd este, születésnapján hunyt el angliai otthonában. Családja szerint egészségi állapota egy esés után romlott meg, hat hónapja a tudós még dorseti otthona közelében a tengerparton sétálgatott, illetve interjúkat adott.

A legendás kutató 1919-ben született Londonban. Lovelock az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban tanult kémiát, orvostudományt és biofizikát, az 1940-es és 1950-es években a londoni Nemzeti Orvostudományi Kutatóintézetben dolgozott. Ekkoriban azt is vizsgálta, hogy a hőmérséklet miként hat az élő szervezetre. Az 1960-as években már a NASA Jet Propulsion Laboratoryban vett részt a Hold- és Mars-programban, karrierje nagy részét viszont független, akadémiai intézményeken kívüli tudósként töltötte.

Lovelock nagyban hozzájárult a környezettudomány és környezetvédelem fejlődéséhez. Legjelentősebb munkája a Gaia-elmélet, amelyet az 1970-es években dolgozott ki Lynn Margulis amerikai mikrobiológussal.

A hipotézis a Földet egy komplex, önszabályozó rendszernek írja le, amelyet az emberi tevékenység megzavar.

Lovelock könyvek, beszédek és interjúk révén hívta fel a figyelmet a klímaváltozás okozta elsivatagosodásra, mezőgazdasági pusztulásra és tömeges migrációra.

JACQUES DEMARTHON / AFP

Elméletét eleinte elutasították, később viszont meghatározó vált, ahogy nőtt a bolygóra gyakorolt ​​hatásaink miatti aggodalom. A hipotézis részben az ügyes metafora következtében lett népszerű – Gaia a görög mitológiában a Föld istennője.

Lovelock bizonyos szempontból a környezetvédőknél is kívülállónak számított, sokan például kritizálták, amiért az atomenergiát támogatja. 2004-ben arról írt, hogy a technológiától való félelem a hollywoodi stílusú fikciónak, a zöld lobbinak és a médiának tudható be. „Ezek a félelmek indokolatlanok, és az atomenergia 1952-es kezdete óta a legbiztonságosabb energiaforrásnak bizonyult” – állapította meg. A kutató utolsó könyve, a Novacene (Novacén) 2019-ben jelent meg, ebben arról értekezett, hogy az emberek helyét a kiborgok vehetik át.

„A világ számára leginkább tudományos úttörőként, klímaprófétaként és a Gaia-elmélet megalkotójaként volt ismert” – írta családja. „Számunkra szerető férj és csodálatos apa volt, határtalan kíváncsisággal, pajkos humorérzékkel és a természet iránti szenvedéllyel.” Lovelockot szűk körben fogják eltemetni, később viszont egy nyilvános megemlékezést is szerveznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik