Tudomány

Újabb helikoptereket küld a NASA a Marsra

Két újabb miniatűr helikoptert küld a NASA a Marsra – írja az AP. A robotok hozzájárulhatnak a korábban összegyűjtött talaj- és kőzetminták Földre szállításához.

Az űrhivatal Perseverance marsjárója már 11 mintát vett, és további fúrásokat terveznek. Meenakshi Wadhwa, az Arizonai Állami Egyetem munkatársa szerint a legújabb, üledékes kőzetből származó mintában az eddigi legnagyobb eséllyel lehetnek jelen az egykori élet nyomai. Mint hozzátette, nagyon változatos anyagokat gyűjtöttek eddig össze, és izgatottan várják, hogy megérkezzenek a Földre.

A Perseverance a mintákat egy olyan űreszközhöz fogja szállítani, amely nagyjából tíz év múlva indul majd vissza bolygónkhoz. Amennyiben a roverrel valami probléma adódna, a két helikopter venné át a feladatát. A kis robotokat ebben az évtizedben bocsátanák fel.

A szerkezeteket a rendkívül sikeres Ingenuity alapján készítenék el. A kísérleti helikopter 2021 februárjában, a Perseverance-szel együtt landolt, ez az első ember alkotta tárgy, amely egy idegen égitesten repült. A kis robot messze túlteljesítette küldetését, missziója lassan véget ér.

MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

Jeff Gramling, a NASA mintaszállító programjának igazgatója szerint a helikopterek egyszerre egy mintatartó csövet tudnak majd szállítani, így több oda-vissza utat kell megtenniük. A szakértő hozzátette, számítanak a Perseverance-re, a helikoptereket amolyan B tervként hozzák létre.

A NASA az Európai Űrügynökséggel közösen dolgozik a visszatérő misszión. Amennyiben minden jól alakul, 2031-ben 30 minta indulhat útnak, a rakomány pedig 2033-ban érheti el a Földet.

A laboratóriumi vizsgálatok aztán feltárhatják majd, hogy az anyagokban fellelhetők-e az ősi mikrobák nyomai.

Több milliárd évvel ezelőtt a Mars egészen más bolygó volt, felületén nagy mennyiségű víz lehetett. Ebben a környezetben akár az élet is kialakulhatott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik