Tudomány

Meghibásodott a NASA marshelikoptere

Håvard Grip, a NASA Ingenuity robothelikopterének vezető pilótája szerint szenzormeghibásodást tapasztalt az űreszköz – írja a Phys.org. A szakértő blogbejegyzésében bemutatta azokat a nehézségeket, amelyekkel a robotnak meg kell küzdenie a Mars extrém környezetében.

Az Ingenuity a Perseverance roverrel együtt érkezett a bolygóra 2021 februárjában. A helikopter az első ember alkotta tárgy, amely egy idegen égitesten repked. Az űreszköz eddig 28-szor emelkedett a magasba, jóval többször, mint eredetileg tervezték. Az Ingenuity feladata alapvetően az volt, hogy igazolja a technológia életképességét, misszióját viszont messze túlteljesítette. A robot jelenlegi célja, hogy feltérképezze a környezetet a Perseverance számára.

A vörös bolygó környezete sok kihívás elé állítja az űreszközt. Grip szerint a helikoptert nem ilyen hosszú küldetésre tervezték, ezért nem készítették fel arra, hogy elég energiához jusson a Mars rövid téli napjai során. A rendszert éjszaka ki kell kapcsolni, ilyenkor pedig mínusz 80 Celsius-fokos hideget kell kibírnia, ami károsíthatja az elektronikáját. Az állandó hőingadozások és a por további kockázatot jelentenek.

SCIEPRO/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

Grip úgy véli, az Ingenuity a nehézségek ellenére igen jól teljesített eddig.

Egyik szenzora azonban a közelmúltban leállt.

A berendezés nem kell a repüléshez, de a felszállás előtt szükséges a gép tájolásához. A szakértők készítettek egy számítógépes csomagot, amely orvosolhatja a problémát. Ezt rövidesen megküldhetik az Ingenuitynek. A funkció más érzékelő adatait használja fel, és lényegében átveri az űreszközt, mintha az az eredeti szenzortól kapná az információkat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik