Tudomány

Brutális zombikór terjed a rovarvilágban

Andreas Naundrup, a Koppenhágai Egyetem munkatársa és kollégái új tanulmányukban egy, a rovarvilágot érintő gombafertőzést mutatnak be – írja a intézmény oldala. Az Entomophthora muscae nevű élősködő igen elterjedt, a kórokozó spóráival képes megbetegíteni a házilegyeket.

A friss eredmények alapján a gomba különleges taktikát alkalmaz túlélése érdekében.

A faj gyakorlatilag megbabonázza a hím rovarokat, amelyek fertőzött nőstények tetemével kezdenek el párosodni.

Miután a gomba bejut a nőstény szervezetébe, az áldozatot szép lassan, belülről szétterjedve emészti fel. Nagyjából hat nap után a kórokozó átveszi az irányítást, a zombi pedig a lehető legmagasabb helyre, egy növényen vagy a falon telepedik meg. Itt aztán a nőstény elpusztul, teste pedig kémiai jeleket, szeszkviterpéneket kezd el kibocsátani.

Filippo Castelucci

„A kémiai jelek olyan feromonként működnek, amelyek megbabonázzák a hím legyeket, hihetetlen késztetést váltva ki bennük, hogy párosodjanak az élettelen nőstények tetemével” – mondta Henrik H. De Fine Licht, a csapat tagja. A spórák a nekrofil hímeket is elérik, melyek aztán hasonló módon pusztulnak el. Az Entomophthora muscae ily módon képes bebiztosítani szaporodását és fennmaradását.

A legyek viselkedésének elemzése azt mutatta, hogy az elhullott nőstények az idő múlásával egyre vonzóbbá válnak. A vizsgálatban a hímek 73 százaléka párosodott olyan tetemekkel, amelyek 25-30 órásak, és csupán 15 százalékuk választotta a 3-8 órája elhullott nőstényeket.

A házilegyek képesek olyan kórokozókat terjeszteni, amelyek az emberekre is veszélyesek lehetnek. A szakértők úgy gondolják, hogy az Entomophthora muscae segítségével olyan anyagokat hozhatnak létre, amelyeket légycsapdákban használhatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik