Tudomány

Újabb halálos vírus ütötte fel a fejét Afrikában

Getty Images
Getty Images

Marburgvírus-fertőzés miatt halt meg két ember Ghánában, írja a BBC. A kórokozó erősen fertőző, és ugyanúgy a filovírusok családjába tartozik, mint az ebola.

Mindkét beteg a déli Ashanti régióban halt meg egy kórházban, mintáik pedig e hónap elején lettek pozitívak. A nyugat-afrikai ország egészségügyi tisztviselői szerint 98 embert tartanak karantén alatt, mivel feltehetően érintkeztek a fertőzöttekkel. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) afrikai igazgatója támogatta a döntést. Dr. Matshidiso Moeti szerint amennyiben nem lépnek gyorsan és határozottan, ez a vírus is könnyen kicsúszhat a kezükből.

A Marburg-fertőzésre még nem létezik célzott kezelés, azonban szakértők szerint a sok víz fogyasztása és a specifikus tünetek kezelése javítja a betegek túlélési esélyeit.

A kórokozó a gyümölcsdenevérektől terjedt át az emberekre, akik között testnedveken keresztül tud terjedni. A betegség magas lázzal, izomfájdalmakkal, vérhányással és belső vérzésekkel járhat. A Marburg-vírus tünetei hirtelen jelentkeznek, amelyek súlyosbodhatnak, és gyakran halálos kimenetellel járnak. A hatóságok ezért arra figyelmeztetik az embereket, hogy tartsák távol magukat a barlangoktól, és fogyasztás előtt minden hústerméket alaposan főzzenek meg.

Ez a második alkalom, hogy a Marburg-vírust Nyugat-Afrikában azonosították. Tavaly Guineában volt egy megerősített eset, de azt a járványt szeptemberben, öt héttel az eset azonosítása után befejezettnek nyilvánították. A WHO szerint a kontinens más részein, Angolából, a Kongói Demokratikus Köztársaságból, Kenyából, Dél-Afrikából és Ugandából is jelentettek korábban szórványos eseteket.

A vírus 2005-ben több mint 200 embert ölt meg Angolában, ami a globális egészségügyi szervezet szerint a leghalálosabb járványkitörés volt. Az első Marburg-járvány 1967-ben tört ki Németországban, ahol hét ember halt meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik