Tudomány koronavírus

Az amerikaiaknál engedélyezték az első fehérjealapú koronavírus-vakcinát

MATTHIAS BEIN / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
MATTHIAS BEIN / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Az amerikai gyógyszerfelügyelet (FDA) engedélyezte a Novavax vakcinájának vészhelyzeti használatát az Egyesült Államokban – írja a The Verge. A cég génsebészeti módszerekkel alakít ki ártalmatlan tüskefehérje másolatokat, amelyeket az immunhatást növelő adalékanyaggal juttatnak be a szervezetbe. A teljes védőoltás kétadagos.

A klinikai kutatások azt mutatták ki, hogy a vakcina 90 százalékban hatékony a tünetes koronavírus-fertőzés megelőzésében. A kísérleteket azonban 2021 elején végezték el – még azelőtt, hogy a vírus delta, majd omikron változata átvette volna az uralmat, így

ez a hatékonysági mutató most valószínűleg alacsonyabb lenne.

Az FDA vezetése azt reméli, hogy az mRNS-oltások alternatívájaként a Novavax vakcinája lehet az eszköz arra, hogy a még be nem oltott embereket ösztönözze. „Egyesek számára jobb megoldás lehet egy fehérjealapú alternatíva a vakcina elfogadása szempontjából” – mondta Peter Marks, az FDA Biológiai Értékelési és Kutatási Központjának igazgatója az ügynökség független szakértői bizottságának ülésén.

A Nuvaxovid nevű vakcinát az Európai Unióban ötödikként engedélyezték a koronavírus ellen. Ez az egyetlen engedélyezett fehérje alapú oltóanyag az EU-ban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik