Nagyvilág europoli

Jóváhagyták az unióban az ötödik oltást, a Nuvaxovidot

Frank Hoermann/SVEN SIMON / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP
Frank Hoermann/SVEN SIMON / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP

Az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyta az amerikai Novavax cég és az Indiai Szérum Intézet közös vakcináját, amelyet Nuvaxovid néven hoznak majd forgalomba, írja a Hvg.hu. Ezzel ez lesz az ötödik oltás, amely megkapja az uniós engedélyt.

A lap azt írja, az Európai Gyógyszerügynökség tájékoztatása szerint a Nuvaxovid hatékonyságára vonatkozó két vizsgálatban összesen 45 ezren vettek részt. Az első vizsgálat, amelyet Mexikóban és az Egyesült Államokban végeztek, 90,4 százalékos csökkenést mutatott ki a tünetekkel járó Covid–19-esetek számában. Az Egyesült Királyságban végzett második vizsgálat szintén hasonló csökkenést mutatott ki a megbetegedések számában, ebben a vizsgálatban a vakcina hatékonysága 89,7 százalék volt.

A két vizsgálat eredményei azt mutatják, hogy a Nuvaxovid vakcina hatékonysága körülbelül 90 százalék.

Most azt vizsgálják, mennyire hatásos a vakcina az omikron-variánssal szemben. A közös uniós vakcinabeszerzésben az EU ebből a vakcinából kétszáz millió adagot rendelt.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik