Tudomány

Ezért rúgnak a kisbabák az anya hasában

Simone Resca / EyeEm / Getty Images
Simone Resca / EyeEm / Getty Images

Ha belegondolunk, egészen furcsa jelenség, hogy egy még meg nem született gyerek rugdos az anyaméhben – pedig mindennapos jelenségről beszélünk, ennek ellenére egészen mostanáig nem sikerült megfejteni a pontos okát. A Journal of Neurophysiology szaklapban megjelent tanulmány azonban rávilágít a legvalószínűbb magyarázatra: ezek a cselekvések gyakorlatilag behuzalozzák az idegrendszert, hogy az megfelelően működjön – írja a Study Finds.

„Az idegrendszer összetett áramköreit nem a gének határozzák meg előre, hanem a testmozgás erősítik meg őket” – írják a Dél-Kaliforniai Egyetem kutatói egy közleményben.

Ez a rugdosás segíthet a csecsemőknek megtanulni, hogyan irányítsák a saját testüket.

Az egyes izmokat irányító több száz neuron szinkronban működik a magzatban, hogy erős összehúzódásokat hozzanak létre, amelyek aktiválják a baba „szenzorait”. „Ezek a korrelált aktivitási minták felhasználhatók a gerincvelői idegi áramkör beüzemelésére, amely reflexeken keresztül koordinálja az izmokat” – mondják a kutatók. „Az agy ezután felhasználhatja ezt az áramkört, hogy megtanuljon olyan akaratlagos mozgásokat, amelyek jól koordináltak és hatékonyak.”

A nemzetközi csapat most azt vizsgálja, hogy az agy hogyan tanulja meg magát a gerincvelőhöz kötni. A tanulmány szerzői azt is remélik, hogy az eredmények a fejlődési problémák, például az agyi bénulás, valamint a gerincvelő-sérülések és a stroke utáni felépülési nehézségek jobb megértéséhez vezethetnek .

Ajánlott videó

Olvasói sztorik