Tudomány

Könnyebben hoznak döntéseket azok, akik gyakran videojátékoznak

Dina Vozdvizhenskaya / EyeEm / Getty Iages
Dina Vozdvizhenskaya / EyeEm / Getty Iages

A Georgia Állami Egyetem kutatói szerint a nem játékosokkal összehasonlítva a videojátékosok kiváló szenzomotoros döntéshozatali képességekkel rendelkeznek. Ez még nem minden – úgy tűnik, hogy a játékosok agyuk kulcsfontosságú területei is aktívabbak – írja a Study Finds. Ezek az eredmények több tucat játékos és nem játékos fMRI adatain alapulnak. A kutatócsoport úgy véli, hogy a videojátékok életképes lehetőséget jelenthetnek az észlelési döntéshozatal javításában.

„A fiatalok túlnyomó többsége hetente több mint három órát játszik videojátékokkal, de ennek a döntéshozatali képességekre és az agyra gyakorolt jótékony hatásai nem teljesen ismertek” – mondja Mukesh Dhamala, a kutatás vezetője. „Kiderült, hogy a videojátékok hatékonyan használhatók az agy edzésére – például döntéshozatali hatékonysági tréningre és terápiás beavatkozásokra –, miután azonosították a releváns agyi hálózatokat.”

A kutatásban 47 főiskolai korú résztvevőt toboroztak; 28-an azt állították, hogy rendszeres videojátékosok, és további 19 nem játékos. A résztvevők egy FMRI-gép belsejébe feküdtek, amelynek tükörje egy jelet mutatott, amelyet azonnal mozgó pontok követtek. Mindenkinek meg kellett nyomnia egy gombot a jobb vagy a bal kezében, hogy jelezze a pontok mozgásának irányát, vagy pedig kerülje a gomb megnyomását, ha egyik irányba sem volt mozgás. A játékosok gyorsabbak és pontosabbak voltak a válaszaikkal. Ezen túlmenően

az FMRI elemzése jelentős különbségeket tárt fel a játékosok agyának bizonyos részein tapasztalható fokozott aktivitás tekintetében.

„Ezek az eredmények azt mutatják, hogy a videojátékok potenciálisan javítják az érzékelés és az észlelés számos részfolyamatát, hogy javítsák a döntéshozatali készségeket” – írják közleményükben a tanulmány szerzői. „Ezek az eredmények kezdik megvilágítani, hogy a videojátékok miként változtatják meg az agyat a feladatteljesítmény javítása érdekében, és milyen lehetséges következményekkel járnak a feladatspecifikus aktivitás növelésére.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik