Tudomány

Brutális kártérítés követi a fukusimai nukleáris katasztrófát

Hiroto Sekiguchi / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP
Hiroto Sekiguchi / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP

A tokiói kerületi bíróság kötelezte a Tokyo Electric Power Company (Tepco) négy volt vezetőjét 13 billió jen (95 milliárd dollár) kártérítés megfizetésére a tönkrement fukusimai atomerőmű üzemeltetőjének, írja a Reuters. A Tepco részvényesei által benyújtott polgári ügyben hozott ítélet az első alkalom, hogy a bíróság korábbi vezetőket talált felelősnek a nukleáris katasztrófáért – áll a helyi sajtóban.

A bíróság úgy ítélte meg, hogy a vezetők megfelelő körültekintéssel megelőzhették volna a katasztrófát – áll a jelentésekben.

A Tepco szóvivője nem kívánta kommentálni az ítéletet.

Az ítélet eltér a 2019-es büntetőper eredményétől, amelyben a tokiói kerületi bíróság a Tepco három vezetőjét nem találta bűnösnek szakmai hanyagságban, mivel úgy ítélte meg, hogy nem láthatták előre az atomerőművet sújtó hatalmas szökőárt. A vezetők most fellebbezést nyújtottak be, és a tokiói legfelsőbb bíróság várhatóan jövőre dönt az ügyben.

A Japán keleti partjait 2011 márciusában sújtó szökőár által kiváltott atomerőmű-katasztrófa hatalmas tisztítási, kompenzációs és leszerelési költségekkel járt a Tepco számára. A polgári perben, amelyet a Tepco részvényesei indítottak 2012-ben, azt követelték, hogy öt korábbi Tepco-vezető fizessen 22 billió jen kártérítést a sújtott cégnek, amiért figyelmen kívül hagyták az esetleges szökőárra vonatkozó figyelmeztetéseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik