Tudomány

Megdöbbentő, mennyire halálos a túlzott sófogyasztás

Westend61 / Getty Images
Westend61 / Getty Images

Egy friss kutatás szerint azok, akik rendszeresen utánsózzák az ételüket, 28 százalékkal növelik a korai halálozásuk esélyét – olvasható az EurekAlerten megjelent sajtóközleményben. Az European Heart Journal szaklapban megjelent tanulmány során 500 ezer ember adatait elemezték, és megállapították, hogy azokhoz képest, akik soha, vagy csak ritkán adtak sót az elkészült ételhez, 28 százalékkal nőtt az idő előtti halál kockázata azoknál, akik utólag is extrán megsózták az ételüket.

Az általános népességben százból három 40 és 69 év közötti ember hal meg idő előtt. A jelenlegi tanulmányban megfigyelhető, hogy ebben a korcsoportban azok, akik utánsózzák az ételt, még egy embert adnak hozzá száz emberenként a statisztikához.

Ezenkívül a tanulmány alacsonyabb várható élettartamot mutatott ki azok körében, akik mindig sót adtak az ételeikhez azokhoz képest, akik soha, vagy csak ritkán sóztak utána. 50 éves korukban 1,5 és 2,28 év csúszott le a várható élettartamból azoknak a nőknek, illetve a férfiaknak, akik mindig utánsózták ételeiket, szemben azokkal, akik soha, vagy csak ritkán tették ezt meg.

A teljes nátriumbevitel felmérése kifejezetten nehéz tudományos szempontból, mivel sok élelmiszerhez, különösen az előre elkészített és feldolgozott élelmiszerekhez nagy mennyiségű sót adnak még azelőtt,hogy az asztalra kerülnének. A sóbevitelt vizeletvizsgálattal értékelő vizsgálatok gyakran csak egy alkalmat jelentenek, így nem feltétlenül tükrözik a szokásos viselkedést. Ezenkívül a magas sótartalmú ételeket gyakran káliumban gazdag ételek kísérik, például gyümölcsök és zöldségek, és a káliumról ismert, hogy megvéd a szívbetegségek és az anyagcsere-betegségek, például a cukorbetegség kockázatától. A nátrium ezzel szemben növeli az olyan állapotok kockázatát, mint a rák, a magas vérnyomás és a szélütés.

Ezen okok miatt a kutatók úgy döntöttek, hogy azt vizsgálják: az emberek az asztalnál hozzáadtak-e sót a már kész ételeikhez, függetlenül az elkészítés közben hozzáadott sómennyiségtől.

A kutatók 501 379 ember adatait elemezték, akik részt vettek a brit Biobank kutatásban. A kutatók úgy módosították elemzéseiket, hogy figyelembe vegyék az eredményeket befolyásoló tényezőket, mint például az életkor, a nem, a rassz, a testtömeg-index, a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a fizikai aktivitás, az étrend és az egészségügyi állapotok, például a cukorbetegség, a rák, a szív- és érrendszeri betegségek. A résztvevőket átlagosan kilenc évig követték. Korai halálozásnak minősült a 75 éves kor előtti halálozás.

A kutatók amellett, hogy megállapították, hogy az extra sózás összefüggésbe hozható a minden okból bekövetkező korai halálozás magasabb kockázatával és a várható élettartam csökkenésével, azt is találták, hogy ezek a kockázatok enyhén csökkentek azoknál az embereknél, akik a legtöbb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztották – bár ezek az eredmények statisztikailag nem voltak szignifikánsak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik