Tudomány

Vadállatok szenvednek körülöttünk a hőségben

Az állatok itatásának fontosságára hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) – írja az MTI. A tartós hőség ugyanis nemcsak az emberek, hanem a településeken vadon élő állatok számára is megterhelő.

A klímaváltozás okozta egyre súlyosabb aszály a településeket is sújtja, ahol a térkővel, aszfalttal burkolt részeken nagy területekről hiányoznak az állatoknak fontos ivóhelyek. A hőség különösen a fészket elhagyó, még rutintalan fiókákat érinti hátrányosan, hiszen azok még nem ismerik a környék vízlelőhelyeit.

Az MME szerint a helyzeten egyszerűen és olcsón lehet segíteni a rendkívül népszerű Madárbarát kert program talán legegyszerűbb eszközével, az itatóval.

A legjobb madáritató a körülbelül 40-50 centiméter átmérőjű és 4-7 centiméter mély műanyag virágalátét, az ennél mélyebb már veszélyes a kisebb madarakra.

Ez a méret azt is lehetővé teszi, hogy az ivás mellett még a nagyobb madarak is fürdeni tudjanak benne. A nyári hőségben a fürdés is létfontosságú számukra, mert így gyorsan le tudják hűteni magukat, valamint így képesek kordában tartani a külső élősködőket.

Andrea Edwards / EyeEm / Getty Images

Azokon a helyeken, ahol sok a macska, érdemes két itatót használni, és az egyiket magasra, tuskóra, rönkre, székre, kis asztalra vagy ablakpárkányra kitenni a madaraknak, a másikat pedig a talajra helyezni, hogy a gyíkok, sünök, békák és a kóbor macskák is vízhez juthassanak. További védelmet jelent a macskákkal szemben, ha az itató legalább néhány méteres körzetében rövidre nyírjuk a füvet, mert így a ragadozók nem tudnak elrejtőzni.

Annak érdekében, hogy az állatok az új itatót minél előbb megtalálják, azt legalább eleinte érdemes minél nyíltabban elhelyezni. A madarak számára nem a víz illata, hanem a csillogása jelenti azt a kulcsingert, ami alapján megtalálják az ivó- és fürdőhelyet.

Az MME kiemeli, hogy fontos az itató vizét naponta frissre cserélni, ez ugyanis megóvja a madarak egészségét, és megakadályozza, hogy a szúnyogok belepetézzenek a vízbe. Bővebb információk a témában a szervezet weboldalán érhetők el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik