Tudomány

Megváltozik a szagunk a vírusfertőzéstől

Stefan Jaitner / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Stefan Jaitner / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Vannak olyan vírusok, amelyek hatására a szúnyogok számára vonzóbb célponttá válunk – írja az EurekAlerten megjelent sajtóközlemény. A Connecticuti Egyetem kutatása szerint a Zika és a dengue-láz vírusa megváltoztatja az emberi test szagát, ez pedig vonzza a szúnyogokat, amelyek megharapják a beteget, felveszik a fertőzött vért, majd továbbviszik a vírust a következő áldozatnak.

A Cell szaklapban megjelent tanulmány szerint ez segíthet a vírusnak újabb és újabb hosztot találni.

A dengue-lázat szúnyogok terjesztik a világ trópusi területein, és esetenként szubtrópusi területeken, például az Egyesült Államok délkeleti részén. Lázzal, kiütésekkel és fájdalmakkal jár, és halálos is lehet. Az amerikai Országos Allergia és Fertőző Betegségek Intézete szerint évente több mint 50 millió ember kapja el a dengue-lázat, és körülbelül 20 000 haláleset történik, ezek többsége gyermekeknél. A Zika egy másik szúnyogok által terjesztett vírusos betegség, amely ugyanabban a családból származik, mint a dengue-láz. Bár ritka, hogy a Zika súlyos betegségeket okoz felnőtteknél, a közelmúltban Dél-Amerikában kitört járvány súlyos születési rendellenességeket okozott a fertőzött terhes nők meg nem született gyermekeiben. A sárgaláz, a japán agyvelőgyulladás és a Nyugat-Nílus is e víruscsalád tagjai.

Ezeknek a vírusoknak folyamatos terjedésre van szükségük ahhoz, hogy fennmaradjanak. Ha nincs gazdatest, vagy nincs hordozó, ami viszi a vírust egyik gazdatestről a másikra, a kórokozó megszűnik létezni. Például az 1793-as philadelphiai sárgaláz-járvány idején az őszi fagyok megölték a szúnyogokat, és a járvány véget ért. A trópusi éghajlaton nincsenek ilyen fagyok, ezért mindig vannak szúnyogok. Úgy tűnik, hogy a Zika és a dengue-láz vírusa alattomos módszert fejlesztett ki az esélyek növelésére.

Azt már tudjuk, hogy mind a malária, mind az általános gyulladás megváltoztathatja az emberek szagát (vagy illatát, ha úgy tetszik). A kutatók úgy gondolták, hogy a dengue-láz és a Zika okozta vírusfertőzés ugyanezt okozhatja. A csapat először azt tesztelte, hogy a szúnyogok preferálják-e a fertőzött egereket. Amikor a szúnyogok egészséges vagy dengue-lázban szenvedő egerek közül választhattak, a szúnyogok jobban vonzódtak a dengue-lázzal fertőzött állatokhoz. Ugyanez volt a helyzet a Zikánál is.

Ezután elemezték a fertőzött és egészséges egerek bőrén lévő, szagokért felelős molekulákat. Számos olyan molekulát azonosítottak, amelyek gyakoribbak voltak a fertőzött állatokon. Mind tiszta egereken, mind önkéntesek kezén kipróbálták őket egyesével, és megállapították, hogy az egyik molekula, az acetofenon különösen vonzó a szúnyogok számára.

„A vírus manipulálhatja a gazdaszervezet bőrmikrobiomját, hogy több szúnyogot vonzzon a gyorsabb terjedéshez” – mondta Penghua Wang, a UConn Health immunológusa és a tanulmány egyik szerzője. Az eredmények magyarázatot adhatnak arra, hogy a szúnyogvírusok hogyan tudnak ilyen hosszú ideig fennmaradni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik