Tudomány

Kína máris figyelmeztette az Egyesült Államokat

GREG BAKER / AFP
GREG BAKER / AFP

Felszólította a kínai külügyminisztérium szóvivője az Egyesült Államokat, hogy tegyen eleget a klímavállalásainak – írja a Reuters. Zhao Lijian arra válaszul figyelmeztette az USA-t, hogy az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága korlátozta a környezetvédelmi szervezetek lehetőségeit az energiaszektor kibocsátásainak csökkentésére.

Az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága csütörtökön korlátozta a szövetségi kormány azon jogkörét, hogy átfogó szabályozás alá vesse az erőművek széndioxid-kibocsátását. A bíróság 6-3-as arányú ítélete korlátozza a Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) hatáskörét a meglévő szén- és gáztüzelésű erőművek üvegházhatásúgáz-kibocsátásának szabályozására. Biden kormánya jelenleg új szabályozás megalkotásán dolgozik.

Kapcsolódó
Kiherélték az Egyesült Államok környezetvédelmi ügynökségét
A legfelsőbb bíróság korlátozza a Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) hatáskörét a meglévő szén- és gáztüzelésű erőművek üvegházhatásúgáz-kibocsátásának szabályozására.

Zhao egy sajtótájékoztatón újságíróknak elmondta, hogy a döntést a nemzetközi közösség bírálta, hozzátéve, hogy „nem elég csak jól hangzó szlogeneket kiabálni az éghajlatváltozás kezelésére”.

„Arra buzdítjuk a fejlett országokat, köztük az Egyesült Államokat, hogy vállaljanak felelősséget, és mutassanak nagyobb ambíciót és több cselekvést” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik