Nagyvilág

Trump újabb pici lökést adott a klímakatasztrófának

A környezetvédelmi ügynökségét is kiherélné az amerikai elnök, aki nem hisz a tényekkel alátámasztott klímaváltozásban.

Az már eddig is látszott Donald Trump új amerikai elnök politikájából, hogy az átlagamerikaiak kényelmét bármilyen áron fenn akarja tartani. Ehhez az egyik legkönnyebb út a republikánus, kamuoldalak hülyeségeiben hívő jobbszél egyik kedvenc témájának újbóli felmelegítése:

eszerint a globális felmelegedés kamu, hiába mutatnak mást a tények és a tudományos világ elsöprő többsége.

Az Independent szerint Trump újabb kisstílű támadást indított a tények ellen: arra kényszerítette a kormány a Környezetvédelmi Ügynökséget (EPA), hogy töröljön az oldaláról minden, a klímaváltozásra vonatkozó aloldalt. Ez része annak a felfoghatatlan hadjáratnak, amiben a szövetségi ügynökségeket arra kötelezték, hogy semmilyen éghajlatváltozással kapcsolatos dologról nem kommunikálhatnak nyilvánosan.

Az EPA tudásanyagának megmentésére nagy tudományos összefogás jött létre, megpróbálják az ott lévő értékes anyagot megóvni, mielőtt törlik azt a szerverekről. Egy tisztviselő kifejezetten borúlátóan fogalmazott a Reutersnek:

Ha a weboldal elsötétül, eltűnik több évnyi munka, amit a klímaváltozásban végeztünk.

Az oldal ma, azaz szerdán tűnhet el, minden tudományos kutatásra és eredményre mutató linkkel és fontos adattal. A Fehér Ház honlapjáról ugyanígy letakarítottak minden, globális felmelegedéssel foglalkozó információt már napokkal ezelőtt. Trump korábban egyébként olyan hülyeséget is mondott, hogy egy kínaiak által terjesztett kamu a felmelegedés, aminek célja, hogy versenyképtelenek legyenek az amerikai cégek.

Myron Ebell, aki az EPA átalakítását vezeti, azt mondta, az oldalt ugyan eltávolítják, de az ott szereplő információkat elérhetően akarják tartani. A hogyanokról nem nyilatkozott. Márpedig az EPA oldala tartalmaz az iparági szereplőknek kínos adatokat, akár egyes üzemek kibocsátási adatait is. Mindenesetre az EPA reformja egyértelműen afelé mutat, hogy ki akarják herélni a szervezetet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik