Tudomány

Ilyen égi jelenséget többé nem láthatunk

Ahogy korábban megírtuk, különleges bolygósorakozó figyelhető meg június második felében a hajnali égbolton. Június 17. és 28. között napkelte előtt a Naprendszer minden bolygója látható, igaz, egyes égitestek megfigyeléséhez távcsőre van szükség.

Majzik Lionel a Facebookon tette közzé a jelenségről készített képét, a felvétel június 24-én született. Az asztrofotós bejegyzésében azt írja, az esemény különlegességét az adja, hogy a szabad szemmel is megfigyelhető bolygók a Naptól számított távolságuk szerinti, Merkúr-Vénusz-Mars-Jupiter-Szaturnusz sorrendben helyezkednek el.

Mint kiemelte, legutóbb 947-ben volt hasonlóra példa, a számítások alapján pedig legközelebb 2492-ben fog bekövetkezni ilyen jelenség.

Majzik Lionel a Duna partján, Budafoknál örökítette meg a mi életünkben vissza nem térő sorakozót.

A nagy bolygósorakozó / The great planetary alignment
2022. 06. 24.

Egy elképesztően ritka csillagászati jelenség…

Közzétette: Lionel Majzik Photography – 2022. június 26., vasárnap

„A látvány önmagában, a »fényes pöttyök« ismerete nélkül nem hengerli le a szemlélőt, de tudva, hogy mit látunk és milyen sorrendben, máris teljesen más volt a benyomás” – írta. A fotós a poszt kommentjei között egy olyan felvételt is közzétett, amelyen megjelölte az egyes égitesteket.

Lionel Majzik Photography

Majzik Lionel hozzátette, a Merkúrt a horizontközeli felhők és a napkelte közelsége miatt nem tudta elcsípni, a többi égitest együttes látványával viszont így is elégedett volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik