Tudomány

Mikrometeorral ütközött a NASA űrteleszkópja

NASA/Bill Ingalls
NASA/Bill Ingalls

A NASA új, nagy teljesítményű űrobszervatóriumát, a James Webb Űrteleszkópot május végén a vártnál nagyobb mikrometeoroid találta el, ami kimutatható károkat okozott az űrszonda 18 elsődleges tükörszegmensének egyikében. A becsapódás azt jelenti, hogy a küldetéscsapatnak korrigálnia kell a baleset okozta torzulást, de a NASA szerint a teleszkóp „még mindig olyan szinten működik, amely meghaladja a küldetés összes követelményét” – írja a The Verge.

A teleszkópot decemberben lőtték fel, a szerkezet egy rendkívül összetett műszaki berendezés, amelyet az Egyesült Államokban építettek a NASA irányításával, és amely az európai és kanadai űrügynökségek műszereit is tartalmazza. Az 1990-ben indított Hubble űrteleszkóp utódjaként beharangozott eszköz

a világegyetem legkorábbi korszakát fogja feltárni. 

A NASA blogbejegyzése szerint indulása óta az obszervatóriumot már legalább négy különböző mikrometeoroid sújtotta, de ezek mindegyike kicsi volt, a NASA ezekre abszolút számított. A mikrometeoroid jellemzően egy kisbolygó töredéke, általában kisebb, mint egy homokszem. Az azonban, ami most májusban érte el az eszközt, nagyobb volt, mint amire az ügynökség felkészült. A NASA elismerte, hogy a május 23. és május 25. között bekövetkezett ütközés kimutatható hatást okozott az adatokban, és a mérnökök folyamatosan elemzik a becsapódás hatásait.

A mérnökök képesek arra is, hogy az űreszköz tükreit és műszereit távol tartsák az űrszemét-záportól, ha a NASA látja őket jönni. A probléma azonban az volt, hogy ez a mikrometeoroid nem egy zápor része volt, ezért a NASA „elkerülhetetlen véletlen eseménynek” tartja. Ennek ellenére az ügynökség egy külön mérnöki csapatot hoz létre, hogy olyan módszereket dolgozzon ki, amelyekkel potenciálisan elkerülhető vagy csökkenthető az ilyen méretű mikrometeoroid-csapások hatása.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik