Tudomány

Arzénszennyezést mért a Greenpeace a Sajón

Dörgő Zsuzsi / Greenpeace
Dörgő Zsuzsi / Greenpeace

Meghaladta a talajra vonatkozó határértéket a Sajó magyar szakaszán vett üledékminták arzéntartalma – írja a Greenpeace. A szervezet május 25-én négy üledékmintát vett a folyóból Sajópüspöki térségében, a szlovák határtól pár száz méterre – a mintavétel eredményei kimutatták, hogy négyből két esetben volt magasabb a toxikus, rákkeltő arzén koncentrációja.

A környezetvédő szervezet részletes üledékvizsgálatokat követel a szlovák és a magyar hatóságoktól mind a Sajó felső szakaszán, a szennyezés forrásának közelében, illetve a hazai szakaszon is. A szlovák hatóság feladata továbbá biztosítani, hogy a toxikus anyagokat tartalmazó üledék ne terjedjen tovább a szennyezett területről, mert az még inkább veszélyeztetné a folyó élővilágát.

Dörgő Zsuzsi / Greenpeace

A talaj arzénkoncentrációjára megadott hazai határérték 15 mg/kg, a Greenpeace ennél magasabb, 19 illetve 20 mg/kg-os értékeket mért. Az arzén nagyobb mennyiségben akut méreg, és már kisebb mennyiségben rákkeltő, illetve nagyon mérgező a vízi élővilágra és a vízi környezetben hosszan tartó károsodást okoz. Ezért mindent meg kell tenni, hogy ivóvízbázisainkat semmilyen mértékben ne érintse az arzénszennyezés, illetve ne maradjon meg a toxikus anyag az élővizek üledékében – írja a Greenpeace.

A mérés során vizsgált többi elem koncentrációja határértékeken belül volt az üledékben, valamint a kontrollként vett vízminta toxikus fémtartalma is megfelelő volt. 

A szervezet szerint a Sajó mostani szennyezése jól példázza, hogy hazánkban és Szlovákiában egyaránt mekkora szükség van egy olyan jogszabályra, amely biztosítja a valós környezeti felelősséget, kötelezve a szennyezőt arra, hogy állítsa helyre a környezeti kárt. Ezzel elkerülhető lenne az a fajta huzavona, ami egy-egy szennyezés esetében hónapokig, sokszor évekig tartó csúszásokat eredményez, miközben ömlenek a méreganyagok a folyóba, talajba. Jelenleg szinte az összes ilyen esetben a kárt az adófizetők és a természet fizeti meg.

A Sajó felső, szlovákiai szakaszán 2022 februárjában észlelték a víz vöröses elszíneződését. A szlovák hatóságok megállapították, hogy a szennyezés a mára csődbe ment egykori Siderit vasércbányából származik. Mindeközben hónapokon keresztül kontrollálatlanul ömlött a folyóba a szennyezés, amely a Sajó felső szakaszának egy részén már szinte teljesen kipusztította az élővilágot. Hazánkban a hatóság korábban azt közölte, hogy nem mértek határértéket meghaladó toxikus szennyezést a Sajó vizében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik