Tudomány

Így tárolva mérgezést okozhat az avokádó

JUSTIN SULLIVAN / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
JUSTIN SULLIVAN / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Egyre több videó jelenik meg a TikTokon arról, hogy vízben tárolva, a hűtőben akár hetekig is friss marad az avokádó. A nagy nézettségű videókban ilyen, akár kéthetes gyümölcsöket bontanak fel bizonyítékként. A nagy elérés miatt az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatala (FDA) közbelépett, és közleményt adott ki:

senki ne kövesse a módszert, mert akár súlyos ételmérgezést okozhat

– írja az IFLScience.com.

A hideg víz ugyanis nem fertőtlenít, az avokádó felszínén található kórokozók, mint például a lisztéria és a szalmonella jelentős mértékben felszaporodhatnak. Ráadásul két hét alatt a baktériumok az avokádó húsába is bejutnak, ott is sokasodnak, ezért az sem megoldás, ha fogyasztás előtt megmossuk a gyümölcsöt, aminek látszólag semmi baja.

A szalmonella baktériuma okozta szalmonellózis a gyomrot és a bélrendszert érinti. Hányinger, hányás, hasmenés, hasi görcsök jellemzik, emellett hidegrázás, láz és véres széklet jelentkezhet. A liszteriózis egészséges, jó immunrendszerrel rendelkező felnőttek esetén sokszor tünetmentes, de a legyengült szervezet, illetve idősek, csecsemők, várandós nők számára veszélyes lehet. Hányás, hasmenés, fejfájás tartozik a panaszok közé, szövődményként akár vérmérgezés, agyhártyagyulladás alakul ki, terhesség esetén megnő a vetélés és a halvaszületés kockázata. Az esetek 20-30 százalékában a betegség akár halállal végződhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik