Tudomány

Meddig lesz 32 fok májusban?

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Alapvetően kellemesen meleg, tavaszi idővel telt a hétvége, ám az idillt országszerte mennydörgéssel, villámlással, felhőszakadással érkező zivatarok törték meg. Ennek kedden vége, délnyugatról száraz és még melegebb levegő érkezik hazánk fölé.

Néhány napig a nyár legmelegebb hónapját, júliust idézik a maximumhőmérsékletek, csapadékra nem kell számítani. Utána némi lehűlésre és aszályos időszakra van kilátás

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa. Nézzük a részleteket.

Kedden még zivatarok, majd kánikula

Nyugati irányból megérkezett a Kárpát-medence fölé az az anticiklon, amely száraz, és mondhatni forró levegőt sodor fölénk délnyugatról. A kedd a „váltás” napja, amikor a 21-27 fokos hőmérséklet mellett bárhol és bármikor kialakulhatnak záporok, zivatarok.

Az északi megyéket kivételével az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki: napközben a déli országrészben a legkedvezőbbek a feltételek zivatarok képződésére, észak felé haladva csökken a kialakulásuk esélye, de teljesen kizárni nem lehet.

Az erősebb cellákat intenzív csapadék, viharos széllökés (60-70 km/h) és apró szemű jégeső kísérheti. Estére jelentősen csökken a csapadékhajlam, szerdára pedig megszűnnek az esők.

És folytatódik az intenzív melegedés, a maximumot csütörtökön érjük el 29-32 fokkal.

Száraz, meleg folytatás

Pénteken azonban egy hidegfront éri el térségünket, ami némi csapadékkal jár, jelentősebb mennyiségű eső a déli, délnyugati országrészben valószínű. A hőmérséklet is visszaesik, megszűnnek a 30 fok körüli értékek.

Hidegre így sem panaszkodhatunk, a hétvégén is 21-26 fokot mérhetünk, ami megfelel a májusi átlagnak, kicsit fölötte is van.

Az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése szerint a következő két hétben szerencsére nem tér vissza a nyár. Az ország nagyobbik részén száraz idő várható 20-24, 21-25 fokos maximumokkal, a napos időt előre láthatóan csak 18. környékén szakítja meg egy átvonuló hidegfront.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik