Tudomány

Megduplázódhat a durva trópusi ciklonok száma

Edwin Remsberg / Getty Images
Edwin Remsberg / Getty Images

A Scientific Advances szakfolyóiratban megjelent új tanulmány szerint az ember okozta klímaváltozás az évszázad közepére kétszer gyakoribbá teszi az erős trópusi ciklonokat, ez pedig a világ nagy részét veszélyezteti. Az elemzés azt is előrevetíti, hogy az ezekkel a ciklonokkal kapcsolatos maximális szélsebesség körülbelül 20%-kal nőhet – írja az EurekAlerten megjelent sajtóközlemény.

A trópusi ciklonok a világ legpusztítóbb szélsőséges időjárási eseményei közé tartoznak, szerencsére viszont viszonylag ritkák. Egy adott évben csak körülbelül 80-100 trópusi ciklon képződik globálisan, amelyek többsége soha nem ér partot.

A veszély azonban nem kicsi, hiszen az ilyen ciklonok erősek, ráadásul kevés a pontos globális történelmi feljegyzés róluk, így nehéz megjósolni, hol fognak előfordulni, és milyen lépéseket kell tenniük a kormányoknak a felkészülés érdekében.

Egy nemzetközi kutatócsoport ennek a problémának a leküzdésére most kifejlesztett egy új megközelítést, amely a történelmi adatokat a globális éghajlati modellekkel kombinálva több százezer „mesterséges trópusi ciklont” generált. A módszerrel könnyebb megjósolni, hogy hol fognak kialakulni ilyen trópusi ciklonok. A létrehozott adatbázis segítségével a kutatók sokkal pontosabban tudták előrevetíteni a trópusi ciklonok előfordulását és viselkedését világszerte a következő évtizedekben, még olyan területeken is, ahol ma még alig fordul elő ilyen időjárási jelenség.

A csapat elemzése megállapította, hogy a legintenzívebb, a 3-as vagy magasabb kategóriájú ciklonok gyakorisága globálisan megduplázódik a klímaváltozás miatt 2050-re,

míg a gyengébb trópusi ciklonok és trópusi viharok a világ legtöbb régiójában ritkábbak lesznek. Ez alól kivétel a Bengáli-öböl, ahol a kutatók az intenzív ciklonok gyakoriságának csökkenését tapasztalták. Külön probléma lehet, hogy a leginkább veszélyeztetett helyek közül sok az alacsony jövedelmű országokban található. Azokban az országokban, ahol ma viszonylag ritkák a trópusi ciklonok, a következő években megnövekszik a kockázat, ideértve Kambodzsát, Laoszt, Mozambikot és számos csendes-óceáni szigetországot, például a Salamon-szigeteket és Tongát. Globálisan Ázsiában fog a legnagyobb mértékben növekedni a trópusi ciklonoknak kitett emberek száma, Kínában, Japánban, Dél-Koreában és Vietnamban további milliókat érint majd a probléma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik