Tudomány

Mérgező vegyi anyagok lehetnek a gyerekeknek gyártott, környezetbarátnak hitt termékekben

Catherine Falls Commercial / Getty Images
Catherine Falls Commercial / Getty Images

A víz- vagy foltállóként megjelölt ruházati cikkek, ágyneműk és bútorok nagy valószínűséggel tartalmaznak PFA-kat – írja az EurekAlerten megjelent sajtóközlemény. Mivel egyre több fogyasztó követeli meg a mérgező összetevőktől mentes termékeket, a nagy marketingcunamiban nem könnyű eldönteni, hogy melyek lehetnek károsak és melyek biztonságosak. Egy új, az Environmental Science & Technology szakfolyóiratban megjelent tanulmány kimutatta, hogy sok gyermektermék, köztük a zöld tanúsítvánnyal rendelkező termékek is tartalmaznak olyan káros PFA-vegyszereket, amelyek egyébként nem szerepelnek a címkén.

Az eredmények azt mutatják, hogy a PFA-k kifejezetten nagy mennyiségben vannak jelen a termékekben.

Korábbi kutatások összefüggésbe hozták a PFA-kat számos egészségügyi problémával, ide értve a rákot, a pajzsmirigybetegséget, a magas koleszterinszintet, az asztmát, terhesség esetén a baba alacsony születési súlyát. Bizonyítékok vannak arra is, hogy a PFA-k elnyomhatják az immunrendszert, potenciálisan gyengítve a gyermekkori vakcinák hatékonyságát és a szervezet fertőzésekkel szembeni leküzdési képességét.

„A gyermekek teste még mindig fejlődik, és különösen érzékeny a vegyi anyagokra” – nyilatkozta Dr. Laurel Schaider, a Silent Spring Institute vezető tudósa, a tanulmány társszerzője.

A fogyasztók gyakran „zöld” vagy „mérgezőanyagoktól mentes” címkével ellátott termékeket keresnek, amikor megpróbálják elkerülni a problémás vegyszereket. Schaider és kollégái azt akarták megtudni, hogy ez egy hatékony stratégia-e a PFA-kat tartalmazó termékek elkerülésére.

A kutatócsapat 93 különböző, gyermekek és serdülők által gyakran használt terméket tesztelt, például ágyneműt, lakberendezési eszközöket és ruházatot. A kutatók kifejezetten olyan termékeket választottak, amelyeken folt-, vízálló, „zöld” vagy „mérgezőanyagoktól mentes” felirat szerepelt. A PFA-kat leggyakrabban kárpitozott bútorokban, ruházatban és párnavédőkben mutatták ki. A párnavédők és a ruházat általában magasabb PFA-szintet mutatott, mint más termékek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik