Tudomány

Hatalmas üstököst figyeltek meg a Naprendszerben

A Hubble űrtávcső segítségével vizsgálták a C/2014 UN271 (Bernardinelli-Bernstein) üstököst – írja az IFLScience. A friss eredmények megerősítik a korábbi adatokat: az objektum hatalmas, az új tanulmány alapján az égitest valóban a legnagyobb üstökös, amelyet valaha találtak.

A C/2014 UN271 (Bernardinelli-Bernstein) nagyjából 130 kilométer széles lehet.

Man-To Hui, a Makaói Egyetem munkatársa és a csapat tagja szerint az objektum lenyűgöző, hiszen még a Naptól távol is igen aktív. Mint hozzátette, eddig is sejtették, hogy az üstökös nagy, de a lehető legjobb adatokra volt szükség a bizonyításhoz.

Az új eredmények tükrében az égitest magja 50-szer nagyobb az átlagos üstökösénél, és 500 billió tonnás lehet. A C/2014 UN271 (Bernardinelli-Bernstein) az Oort-felhőből érkezik, ez a régió a Naprendszer peremén húzódik.

Maciej Frolow / Getty Images

Ahogy egy üstökös megközelíti a Napot, elkezd felmelegedni, ennek hatására pedig gázt és port bocsát ki. A kóma és a mag megkülönböztetése nem egyszerű a távolból. A C/2014 UN271 (Bernardinelli-Bernstein) esetében a mag közvetlen megfigyelésére egyelőre nincs lehetőség, a szakértők modellezésre alapoznak.

Az objektum 2031-ben lesz a legközelebb a Naphoz, ahogy beljebb kerül a Naprendszerben, úgy vizsgálhatják a csillagászok egyre precízebben. A kutatók úgy vélik, hogy rengeteg hasonlóan nagy üstökös rejtőzik a Naprendszerben, melyeket sötétségük miatt egyelőre nem tudnak észlelni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik