Tudomány

Kiderült, mekkora pontosan a legnagyobb üstökös

Immár hivatalos, hogy a C/2014 UN271, azaz a Bernardinelli-Bernstein a legnagyobb ismert üstökös – írja a Gizmodo. Az objektum a Naprendszer külső régiójából, az Oort-felhőből származik.

A legújabb mérések alapján az égitest nagyjából 137 kilométer átmérőjű.

Emmanuel Lellouch, az Observatoire de Paris munkatársa és kollégái új tanulmányuk elkészítéséhez a chilei ALMA (Atacama Large Millimeter Array) adatait elemezték.

Maciej Frolow / Getty Images

A Bernardinelli-Bernstein a legnagyobb objektum az Oort-felhőben. Az üstökös jelenleg befelé halad, és nagyjából egy évitzed múlva fogja megközelíteni bolygónkat, amikor 11 csillagászati egységre jár majd a Naptól – egy csillagászati egység megközelítőleg a Föld és csillagunk távolságának felel meg. A közelség relatív, az égitest 2031-ben a Szaturnusznál is távolabb lesz. Szabad szemmel ekkor nem fogjuk tudni megfigyelni, de a csillagászok értékes adatokat gyűjthetnek róla.

Az objektumot Pedro Bernardinelli és Gary Bernstein fedezték fel 2014-ben, ekkor 29 csillagászati egységre volt a Naptól. Csak 2021 júniusában sikerült igazolni, hogy az objektum egy üstökös, fényessége alapján pedig a szakértők már ekkor sejtették, hogy a Bernardinelli-Bernstein hatalmas.

A kutatók az ALMA 2021. augusztus 8-i adatait elemezve finomították az üstökös méretére vonatkozó becslést. Az eredmények alapján az objektum legalább 120, legfeljebb 154 kilométer széles.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik