Tudomány

Szörnyűnek ígérkezik a húsvéti időjárás

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Gyors újratervezésre volt szükség mindenhol, ahol az elmúlt hét szinte nyárias időjárásán nekibuzdulva szabadtéri programot szerveztek a hétvégére. Péntek este egy hidegfront tört be hazánk térségébe, ám ahelyett, hogy pár milliméternyi eső kíséretében gyorsan átrobogott volna felettünk, többszörös, jókora hullámokat vetett. A nyomában ezért nemcsak lehűlés járt, hanem rengeteg eső is, helyenként a havi átlagnak megfelelő mennyiség hullott.

Most melegedés kezdődik, de a hullámvasútnak nincs vége, sőt: húsvétra újabb, jelentős lehűlést és esőt hozó hidegbetörés várható

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

A „hullámvasút” hátterében az úgynevezett meridionális áramlás áll, amely óriási légköri hullámként északról hideg levegőt szállít délre, délről pedig meleget északra. Extrém időjárást képes okozni, és nagyon gyorsan, egy-két nap alatt válthat egyik szélsőségből a másikba. A klímaváltozás miatt egyre gyakrabban, és egyre intenzívebben jön létre a meridionalitás, ezt tapasztaljuk most már lassan két hónapja.

Kellemes tavasz néhány napig

A hétvégi északnyugati, északi eredetű , hullámzó hidegfront most már a Fekete-tenger térségében ontja magából az esőt, nálunk már egy anticiklon alakítja az időjárást, a meridionális hullámon elhelyezve: fölöttünk már a hullám déli, meleget hozó ága helyezkedik el.

Ennek köszönhetően gyors melegedés indul, néhány napig gyönyörű tavaszi időben lesz részünk sok napsütéssel. Néha ugyan több-kevesebb felhő is megjelenik, de csapadékra minimális az esély. Ami pedig a hőmérsékletet illeti, csütörtökön már 23-24 fokos maximumokat is mérhetünk.

De ne hagyjuk magunkat megtéveszteni, mert szombaton ismét egy északi hidegbetörés érkezik.

Hideg, szeles, csapadékos húsvét

Egyelőre nem látszik, hogy a hideg mikor éri el hazánkat a napon belül, az is lehet, hogy csak este érkezik, így szombaton még remek időnk lehet. Vasárnapra azonban mindenhol jelentős lehűlést tapasztalhatunk, és bár a csapadék mennyisége most még kétséges, de valamennyi biztosan lesz. Vasárnaptól tehát országszerte átlagosan

10-16 fokig csökken a hőmérséklet, sőt 7-8 fokos maximumok is előfordulhatnak, és mindenhol jelentősen megerősödik a szél.

Most még bizonytalan, hogy egy hétvégére várható mediterrán ciklon merre veszi majd az irányt. Ha „telibe talál”, akkor a mostanihoz hasonló égszakadásra készülhetünk, de ha nem, akkor is kialakulhatnak kisebb záporok-zivatarok – főleg keleten. A szél viszont mindenképp erős lesz néhol viharos lökésekkel kísérve.

Még mindig erős a meridionalitás

Az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése szerint a hűvös, változékony idő nagyjából hat napig marad, 23-24. környékén várható majd az újabb felmelegedés. Ekkor megint nyárelőn érezhetjük magunkat az akár 24-26 fokos melegben, de a jelenlegi modellek alapján még ez sem lesz tartós: május első napjaiban megint lezúdulhat a hideg.

A meridionalitás még mindig nagyon erős, az északi ciklonok egész Afrikáig is lenyúlnak. Mire lassan legyengül, és beáll a nyári félévre jellemző időjárási helyzet, még biztosan több, minden átmenet nélküli, szélsőséges változást fogunk átélni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik