Tudomány

A jezsuitákat is megszállta a kannibál szörny

Jason Whitman / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Jason Whitman / NurPhoto / NurPhoto via AFP

A mitológiai lények egyszerűen, mégis mélységében mutatják be az egyes kultúrák tagjainak csontig hatoló félelmeit. Betekintést nyújtanak abba, hogy a régmúlt korokban miként látták a világot, mitől rettegtek, ha éjjel zajra ébredtek. A Múlt-kor.hu cikke hét mitológiai szörnyet mutat be, egyikük a wendigo, az észak-amerikai kannibálszellem.

Rosszindulatú, emberevő

„A wendigo kísértetiesen sovány volt, szikkadt bőre szorosan tapadt csontjaira. Arcszíne a halál hamuszürkéje, szemei mélyen üregeikbe süllyedtek. A wendigo úgy nézett ki, mint egy ösztövér csontváz, amely épp most kelt ki a sírból. Az ajkai cafatosak és véresek. Tisztátalan húsa gennyesedett, a rothadás, halál és nyomorúság szagát árasztotta magából” – mutatta be Basil H. Johnston kutató az algonkin nyelvet beszélő, észak-amerikai és kanadai indiánok hírhedt mitológiai lényét.

A rosszindulatú, emberevő szellem a több ezer éves legendák szerint képes volt megszállni az embereket. A hideghez és a télhez kapcsolták őt, valamint az éhezéshez és az éhhalálhoz. Tulajdonképpen a wendigo a falánkság, önzőség és kapzsiság megtestesülése, aki nem tud leállni, csillapíthatatlan étvágyával mindig új áldozatokra vadászik, miközben a Nagy-tavak környékén járja a vadont.

„Megszállta” a jezsuitákat

Az indiánok hite szerint maga az ember is képes átváltozni ezen lénnyé, ha részt vett a számukra különösen tabunak számító kannibalizmusban, vagy ha álmában megszállta egy wendigo szelleme.

1661-ben egy csoport jezsuita misszionárius az Ottawa folyó menti lakó indiánok földjére utazott társaik után, akiken különös megbetegedés lett úrrá. Mikor elértek hozzájuk, minden képzeletüket felülmúlta az, amit ott találtak: embereik kannibálokká váltak.

Jézus Társaságának tagjai számára felfoghatatlan volt az állapotuk, az algonkinok azonban igen jól ismerték a jelenséget: a hittérítőket megszállta a wendigo. A valószínűbb magyarázat természetesen az, hogy a jezsuiták megőrültek az éhségtől, és a kannibalizmus felé fordultak, amire számos példa volt a történelemben az Újvilág hatalmas területein.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik