Tudomány koronavírus

Hatástalan az ivermectin a magas kockázatú COVID-betegeknél

CALLISTA IMAGES / CULTURA CREATIVE / AFP
CALLISTA IMAGES / CULTURA CREATIVE / AFP

Egy maláj kutatásban 490 idősebb, alapbetegségekkel rendelkező koronavírus-fertőzöttnél nézték meg, mennyire hatásos az ivermectin a fertőzés első hetében adagolva. A JAMA tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a parazitaellenes szer nem segített a tünetek enyhítésében és a súlyos tünetek megelőzésében,

ezért a kutatók nem ajánlják a koronavírus ellen.

A 490 fő átlagéletkora 62,5 év volt, ötnapos ivermectin-kezelést kaptak, a cél pedig az volt, hogy megállapítsák, segít-e bármit a szer a hagyományos kezeléshez képest a súlyos tünetek megakadályozásában. Az Ivermectin Treatment Efficacy in COVID-19 High-Risk Patients (I-TECH, ivermectin kezelési hatékonyság a magas kockázatú COVID-19-betegeknél) kutatásban 20 maláj kórház vett részt.

Kapcsolódó
Ivermectin: a gyógyszermaffia összeesküvése vagy veszélyes lóféreghajtó?
Elemzésünkben sorra vesszük az ivermectin ellen és mellett felhozott érveket, illetve azok igazságtartalmát.

Az eredmények azért is fontosak, mert az ivermectint propagálók szerint a szer a betegség korai szakaszában hat – ezúttal a tünetek megjelenésének hetében vizsgálták a hatásosságot, de nem sikerült bizonyítani, hogy a hagyományos ellátáshoz képest bármit javítana az alapbetegséggel rendelkező, idős betegek állapotán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik