Tudomány

Ég az erdő Csernobilban, radioaktív légszennyezésre figyelmeztetnek a szakemberek

EyePress News / EyePress via AFP
EyePress News / EyePress via AFP

Több mint 10 ezer hektár erdő ég a csernobili lezárt övezetben – figyelmeztetett egy ukrán illetékes az Euronews szerint. „A tüzek megfékezése és elfojtása lehetetlen, mert az orosz csapatok elfoglalták a tilalmi zónát” – mondta Ljudmila Denisova, Ukrajna emberi jogi biztosa. Facebook-bejegyzésében azt is írta, hogy az égés miatt radioaktív légszennyezés szabadult fel, és figyelmeztetett, hogy a szél miatt nagyobb távolságokra is elterjedhet a szennyezés. Ukrajnát, Fehéroroszországot és néhány európai országot fenyeget a probléma – írta.

Ukrán illetékesek azt állítják, hogy a tüzeket a térségben orosz katonai aktivitás okozta. A száraz és szeles időjárás oly módon növelheti a tüzek intenzitását és mértékét, hogy azt még békeidőben is nehéz lenne kezelni – mondta Denisova.

A helyi ukrán szabályozó szervezet szerint a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség korábban azt mondta, hogy a csernobili tüzek nem okozhatnak aggodalmat sugárzásvédelmi szempontból.

Az ukrán hatóság közölte, hogy szorosan figyelemmel kíséri a helyzetet a tilalmi zónában, területen kívüli sugárzásmérőket használva. Magas készültségben vannak az illetékesek az éves „tűzszezon” előtt, amikor gyakran fordulnak elő spontán tüzek a régióban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik