Tudomány koronavírus

Megjósolható, kinél alakul ki poszt-Covid-szindróma

Pattarapong Chatpattarasill / Bangkok Post / Bangkok Post / AFP
Pattarapong Chatpattarasill / Bangkok Post / Bangkok Post / AFP

Egy svájci kutatás kimutatta: egy bizonyos antitestféle jelenléte megjósolhatja azt, hogy valaki szenvedni fog-e poszt-Covid-szindrómában – írja a The Guardian. A Zürichi Egyetemi Kórházban végzett kutatás szerint a vérben található immunoglobulin mennyisége jó előjele annak, hogy valaki esélyes-e a hosszú Covidra, és ezt az értéket a beteg életkorával, a koronavírusos tüneteivel és azzal, hogy asztmás-e vagy sem,

az orvosok jó eséllyel be tudják sorolni, veszélyeztetett-e a poszt-Covidra.

A kutatócsoport 175, pozitív Covid-teszttel rendelkező embert vizsgált, illetve 40 egészséges önkéntes adatait vetette össze velük. Annak érdekében, hogy lássák, hogyan változtak a betegek tünetei az idő múlásával, az orvosok 134 Covid-beteget egy évig is nyomon követtek.

Fertőzés esetén az IgM antitestek gyorsan termelődnek, míg az IgG antitestek szintje később emelkedik, és hosszabb távú védelmet nyújt. A kutatás során kiderült, hogy a hosszú Covidban szenvedőknél alacsonyabb az IgM és az IgG3 szintje, mint azoknál, akik rendesen kigyógyultak a betegségből.

A kutatók kijelentették: bár egyértelműen nem lehet megmondani, ki fog poszt-Covid-szindrómától szenvedni, azok az asztmások, akiknek alacsony az IgM és az IgG3 szint a vérükben, jó eséllyel indulnak rá. A Nature Communications szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint éppen ezért érdemes lehet az ebből a szempontból magas kockázatú embereket minél előbb beoltani, és számukra kifejezetten fontos, hogy betartsák a járványügyi korlátozásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik